„Селфи“ показва в час ли сме дигитално

......
30.11.2018 / 09:37

Ученици, учители и директори ще поставят оценка на дигиталната среда в училищата с помощта на инструмента „Селфи“. Школата, които използват разработената от Европейска комисия платформа, ще знаят в кои сфери се развиват най-добре и в кои имат нужда от подобрение. Дигиталният инструмент беше представен пилотно от образователния министър Красимир Вълчев и зам.-министъра Деница Сачева в столичното 137-о СУ „Ангел Кънчев“.

„Селфи“ прави диагностика и анализира всички елементи на образователната среда. Това е отворена възможност за училищата да анализират своята степен на готовност за преминаване към ера, в която трябва да развиваме много по-задълбочено дигиталните компетентности у децата. Трябва да подпомогнем тази трансформация към „хибридни“ образователни институции, в които информационните технологии ще са в основата на образователния процес“, заяви Вълчев. „Селфи“ проследява шест области – преподаване и учене, училищно управление, инфраструктура и оборудване, професионално развитие, практики за оценяване и дигитална компетентност на учениците. „Инструментът е на Европейската комисия с цел да подпомогне училищата в Европейския съюз да бъдат подготвени да учат децата, които ще бъдат на пазара на труда и след 30 - 40 години, когато голяма част от професиите ще са свързани с взаимодействие с машини, базирани на изкуствен интелект“, обясни още образователният министър. Идеята е с инструмента да се създаде карта на дигиталните иновации в училищата. По думите на Вълчев в Европа се обучават над 70 млн. ученици от над 5 млн. учители в 250 хиляди училища, които се очаква да се включат в инструмента.

В България целта пред образователното министерство е до края на януари дигитална оценка със „Селфи“ да бъде направена в 250 училища, обясни Сачева. Очаква се първият анализ на ЕК да бъде представен март. Инструментът се ползвал в 18 страни, а от МОН са го превели на български. На сайта на ведомството ще има секция, която да дава бърз и лесен достъп до него.

Оценката от „Селфи“ ще се формира на базата на анонимни тестове, които се попълват в рамките на 20 - 30 минути от учителите, учениците и директорите в школата. Те са предназначени за ученици от 9 години нагоре, а тяхната трудност е разпределена на три – начален етап, прогимназиален и гимназиален, обясни Клавдия Петрова от 137-о СУ. Всяко училище има определен период от време, в който са активни линковете за попълване, а след това на базата на всички анкети се прави диаграма. Ученици от 11-и клас от школото направиха демонстрация пред министъра и разясниха как се попълва.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев