България ще предоговаря доставките на синьо гориво

Газопровод
30.11.2018 / 12:10

Парламентът обсъжда промени в енергийната стратегия на България. Промените в документа са свързани с транзита и доставките на газ към и през България.

Промяната в стратегията ще даде зелена светлина на правителството да предоговори с "Газпром" договора за доставка на синьо гориво, сключен до 2030 година.

Защото след пускането на руския газ по "Турски поток" Русия не иска да плаща транзитни такси за старото трасе, което тръгва от Украйна и минава през България.

Другата част от стратегията предвижда през България да се изгради тръба, която да пренася газ за Сърбия.

Както и държавата да се включи с акции в изграждането на терминал за втечнен газ на територията на гръцкото пристанище „Александруполис”.

„Газовият хъб „Балкан” няма как да съществува без руски газ. Трябва да направим всичко възможно газът да не заобикаля България. Слава Богу, руските партньори този път повярваха в нас”, заяви Валентин Николов от ГЕРБ.

Депутатът от БСП Таско Ерменков посочи, че левицата ще подкрепи проекта, а „Южен поток” трябва да ни е обица на ухото”.

„Това е последното купе на последния влак” – така депутатът от ДПС Рамадан Аталай аргументира решението на движението да подкрепи проекта.

„Няма да подкрепя такава стратегия, докато не бъда убеден, че България ще печели, а не друга държава”, заяви депутатът от „Обединените патриоти” Валери Симеонов. Колегата му от „Атака” Павел Шопов обаче каза, че няма губещ газопровод.

„Като имате такива коалиционни партньори, не ви трябва опозиция. Халал да са ви!”, обърна се към партиите от мнозинството Рамадан Аталай.

Източник: NOVA
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев