Социолог: Догодина е възможно вместо два, да имаме три вота

Документи
03.12.2018 / 16:04

След 30 години демокрация имаме Изборен кодекс (ИК), който е съмнителен, с огромни възможности за деформация на изборния процес. Кодексът е далеч от съвършеното. Това коментира социологът Кольо Колев на национална конференция, посветена на изборните системи.

Той изброи няколко пречки пред нашата избирателна система. Едната, според него, е че всяка изборна система допуска възможност за бонифициране на едни политически партии за сметка на други, преди всичко с подбора на гласоподавателите. „Мятаме се от мажоритарна към по-мажоритарна система, към чисто пропорционална, към уседналост, машинно гласуване - в тези неща има проекция на чисто политически интереси“, отбеляза Колев.

Социологът е убеден, че машинното гласуване, именно защото засега се провежда заедно с бюлетини на хартия, не може да реши проблема с порочните практики, въпреки, че по принцип, при него няма недействителни гласове. Социолозите, по думите му, също са "набъркани в тази каша", защото не говорят в един глас, което позволява в пролуките да се вбие политиканството, популизъм. За електронния вот смята, че системата е първоначално пробита, тъй като в нея няма доверие.

Кольо Колев прогнозира, че догодина е възможно, вместо два, да имаме три вота - евро, местен и предсрочен парламентарен. Когато нещо започне да се дъни през седмица, трябва да се мисли за нова конфигурация, скандалите не са случайност, а са предизвикани от негативната селекция в администрацията, мотивира прогнозата си той.

Експертите по изборното законодателство са разделени за уседналостта. Според Колев и Михаил Константинов е хубаво да има широк дебат за въвеждане на изискването и за парламентарния вот.

Против е Юлий Москов, според когото, гражданите имат равни права да гласуват и това се гарантира от конституцията, а не от ИК.

Има компактни групи, например в Турция, които биха могли да обърнат вота, защо на местните избори да има уседналост, а да не важи за парламентарните, са аргументите на привържениците на уседналостта и при вота за НС.

Според Михаил Константинов гласуването в чужбина няма никакво електорално значение. Гласуването зад граница променя средно по мандат и половина на избор.

В 21-ви век, когато хората пътуват, работят на различни места, да се връщаме къде хората прекарват повече време, е безумно, опонира Павлов.

Източник: Дарик
Снимка: ThinkStock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев