Капоейра - танцът на шамарите с крак

Капоейра
07.12.2018 / 11:16

В буквален превод капоейра означава "висока трева". За бразилците е танц, традиция, история, философия и начин на общуване. Бойното изкуство с елементи на танц, първоначално практикувано от черните роби в Бразилия, днес капоейра е разпространена по цял свят.

Съществуват различни мнения за произхода на капоейра, но повечето изследователи смятат, че корените на изкуството трябва да се търсят в африканските племенни танци и ритуали. Десетилетия наред робите изпълнявали танца капоейра, независимо от потисничеството на робовладелците.

Според един писател, когато през 1888 г. робството в Бразилия било забранено, „новоосвободените роби не успели да се вместят в тогавашния социално-икономически ред“. Затова много бивши роби образували престъпни банди. Изкуството капоейра се превърнало във вид жесток уличен бой. Въоръжени с ножове и палки, гангстерите тероризирали кварталите.

Първоначалните форми на капоейра може да се разглеждат именно като разновидност на улични боеве. Капоейристите се събирали в банди в крайбрежните градове на Бразилия - Рио де Жанейро, Ресифе, Салвадор де Баия.

За баща на модерната капоейра се приема Мануел дос Реис Мачадо, който през 1930 г., благодарение на своите политически усилия успял да убеди властите да вдигнат забраната върху бойните стилове като капоейра в региона. Две години по-късно, през 1932 г., той основал и първото училище за капоейра в Бразилия.

През 1937 г., след като печели одобрението на бразилския президент Жетулио Варгас, той премахва забраната с надеждата да превърне капоейра в национален спорт. Скоро из цялата страна се появи школи, които обучавали учениците си в тънкостите и методиките на това бойно изкуство, като на най-голяма популярност капоейрата се радвала в градовете Салвадор да Бахия, Рио де Жанейро и Сао Пауло.

Капоейрата е определяна като „уникално сливане на танца, бойното изкуство, играта и ритуала“. А как се изпълнява този танц?

Участниците и наблюдателите образуват кръг, в центъра на който „двама играчи застават един срещу друг и имитират нападенията и отбиването на атаките по време на „ръкопашния бой” в такт с ритъма на „беримбау” - вид музикален лък“. Всъщност капоейрата и до днес няма писмени правила - следва се африканската традиция, където знанията се предават от уста на уста. Всяка група следва свои правила, като за различните видове игри може да има различни правила.

Като всяко бойно изкуство и капоейрата има своя собствена философия, която учи на взаимоуважение, самоконтрол и положителна нагласа към живота. Освен това човек има възможност да опознае възможностите на тялото си - укрепва и засилва мускулатурата, повишава гъвкавостта, подобрява стойката, балансира кръвообращението, изгаря калориите.

Любопитен факт е, че дори модерните танци като брейк, хип-хоп и рап все по-често вмъкват в своята хореография елементи от капоейра. От 26 ноември 2014 г., капоейра има статут на „непокътнато културно наследство” и под защитата на ЮНЕСКО.

Източник: Дарик
Снимка: Gulliver/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев