Лекарската професия най-привлекателна, най-малко желаната - на локомотивния машинист

Лекар
08.12.2018 / 15:24

Лекарската позиция в България е най-привлекателна за безработните кадри. Това показва проучване по проект “Постигане на устойчива и качествена заетост посредством подобряване привлекателността на професии със слабо предлагане на пазара на труда в ключови за развитието на българската икономика сектори”, проведен от Асоциацията на индустриалния капитал в България(АИКБ).

Проучването включва 4 бранша, а именно машиностроене и металообработка, Електротехника и електроника, транспортни спедиция, медицина и услуги за красота и здраве. Във всеки един тях от изследваните професии са 4. Най-привлекателна е професията на лекарите (55,46 от максимум 100 възможни точки), а най-малко желаната на локомотивния машинист - 26,02.

“Те са привлекателни заради перспективата, социалните придобивки и работната среда, а не заради доходите”, коментира ръководителят на проучването проф. д-р Стефан Петранов. При браншовете обаче има разминаване - в общата картина медицината е с по-нисък рейтинг, докато транспортът е популярен, заради пилотите и тираджиите, но една от професиите му е на последно място.

Критериите, по които са били проверявани, са работна среда, парични доходи, стрес, престиж, перспективи, не парични материални стимули и вложени време и средства за овладяване и поддържане на уменията. В момента проектът предстои да бъде изпратен към социалното министерство, за да бъдат направени по-разширени изследвания и да бъдат намерени начини и инструменти за повишаване на привлекателността.

“Демографската криза е причина за недостиг на работна сила”, коментира председателят на АИКБ Васил Велев. Според него в страната има много трудови резерви, от които можем да се възползваме. “Търсим хора за работа със свещ посред бял ден” завърши той.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев