Взеха 7 млн. от огнеборците

Пожарна
10.12.2018 / 15:54

Близо 7 млн. лева са взети от и без това оскъдния бюджет на огнеборците за тази година, което според пожарникарите е заплаха за живота на хората.

Средствата са преразпредели с постановление на правителството, съобщиха от Управителния съвет на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец".

Според пожарникарите и спасителите нито едно от политически ръководства на МВР през последните десет години не е изпълнило задълженията, възложени му със закон, а именно като работодател да осигури здравословни условия на труд на служителите си.

"Липсата на годни защитни облекла и съоръжения за пожарникарите и спасителите увеличава риска от професионални заболявания, някои от които са нелечими", оплакват се от синдиката.

Оттам обвиняват още ръководствата на МВР в безхаберие, заради което повечето от пожарникарите и спасителите са оборудвани със стари и негодни за употреба защитни средства и са принудени да си ги купуват сами.

"Недостигът на средства за поддържане на наличната техника, включително и закупената по европейски програми, създава предпоставки за забавена реакция при възникнали произшествия и риск за живота и здравето на гражданите, както и големи материални загуби", допълват от "Огнеборец".

Така че от "Огнеборец" настояват да не им взимат въпросните 7 милиона лева, а те да се похарчат по предназначение - за нуждите на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" -МВР, което да даде възможност за адекватно осигуряване на пожарната безопасност и защита на населението при бедствия и извънредни ситуации.

Пожарникарите искат и промяна не по-късно от април 2019 година на подзаконовата нормативна база, чрез която ясно да бъде уреден въпросът чие е задължението по осигуряването на здравословни условия на труд на пожарникарите и спасителите.

"Огнеборец" настоява и за създаването на фонд за акумулирането на средства, чрез който допълнително да се дофинансира структурата, нуждаеща се от голям финансов ресурс, подобно на практиката в редица европейски страни.

Източник: dnes.bg
Снимка: Булфото, архив
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев