Около 640 000 ще получат финансова помощ с новия закон за хора с увреждания

Бисер Петков
11.12.2018 / 15:36

Направените разчети за броя на ползвателите на месечната финансова подкрепа, която влиза в сила от 1 януари 2019 г. с новия Закон за хората с увреждания, показват, че около 640 000 ще получат финансово подпомагане. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков.

В момента около 500 000 получават интеграционни добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания. Те ще продължат да получават финансова подкрепа, но в нови, значително по-високи размери. Освен тях, други около 140 000-150 000 души ще имат право на новата финансова подкрепа за хората с увреждания. Те до момента или не са имали право на интеграционна добавка, или не са се възползвали от нея заради малките й размери, уточни министър Бисер Петков.

Това са основно хора с трайно загубена работоспособност от 50 до 71%, които за първи път с новото законодателство ще имат право на финансова помощ, обвързана с линията на бедността. Те ще трябва да подадат заявления в Агенцията за социално подпомагане (АСП), за да получат помощта. За останалите около 500 000 Агенцията служебно ще отпуска новата финансова подкрепа, която е в по-голям размер и е обвързана с линията на бедност.

Министър Бисер Петков отново припомни, че според новия Закон за хората с увреждания, приет миналата седмица на второ четене от Народното събрание, от 1 януари 2019 г. всички хора с трайни увреждания - всички, които имат експертно решение за 50 и над 50% вид и степен на увреждане или трайно загубена работоспособност, ще получават месечна финансова подкрепа, която е процент от линията на бедност.

Пет са групите, които са дефинирани в закона. Подкрепата е в най-висок размер за хората с над 90% с чужда помощ, които получават социално-инвалидни пенсии и които са в невъзможност да полагат труд и да получават доходи от труд. За тях тази допълнителна подкрепа ще е около 200 лева месечно.

Националният осигурителен институт (НОИ) и Агенцията за социално подпомагане, съвместно с "Български пощи", започват кампания за информиране за промените, които се отнасят за около 340 000 души, които в момента получават социално-инвалидни пенсии в непълен размер - 25%. За тях т.нар. четвъртинка от социално инвалидната пенсия ще бъде трансформирана в новата месечна финансова подкрепа, като помощта вече ще се изплаща от Агенцията, а не от НОИ към пенсиите на хората. Законът гарантира запазване на по-благоприятния размер на помощта, а за повечето хора финансовата подкрепа ще е по-висока, допълни Бисер Петков.

Експерти от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и НОИ вече са имали работни срещи по повод промените. В пенсионните разпореждания, които ще бъдат изпратени от НОИ на всички хора, изрично ще бъде посочено, че помощта ще се получава занапред от Агенцията за социално подпомагане, а не към пенсиите.

Източник: БТА
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев