ЕП призова с огромно мнозинство за България в Шенген

Сергей Станишев
11.12.2018 / 16:20

С огромно мнозинство Европейският парламент подкрепи днес призив за приемането на България и Румъния в Шенген. Това е 5-ти опит от 2011 г. насам да бъде накаран Съветът на ЕС да одобри включването на двете страни в пространството за свободно движение.

Както предишните и този обаче е малко вероятно да успее, особено в навечерието на европейските избори догодина.

Основната пречка е позицията на Холандия, където приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство е вътрешнополитически въпрос и както управляващите, така и опозицията са единодушно против.

В гласуването в Страсбург днес участваха 659 евродепутати, от които 514 подкрепиха решението, 107 бяха против, а 38 се въздържаха.

С документа Европейският парламент настоятелно призовава във възможно най-кратък срок Съветът на ЕС да вземе решение за незабавно премахване на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници с България и Румъния.

Призивът обаче няма задължителен характер. А е необходимото единодушие в Съвета на ЕС за приемането на двете страни в пространството без гранични проверки.

В резолюцията, изготвена от евродепутата Сергей Станишев, се отчита приключването на процеса на оценка по Шенген за България и Румъния и че степента на готовност на двете страни да приложат всички разпоредби на достиженията на правото от Шенген са потвърдени от експертите от работната група за оценка и в заключенията на Съвета от 9 и 10 юни 2011 г.

Също така в своя проект на решение от 8 юли 2011 г. Съветът на ЕС потвърди, че са изпълнени необходимите условия за прилагането на достиженията на правото от Шенген във всички области.

Както и Комисията и Парламентът са признавали готовността на България и Румъния да прилагат изцяло достиженията на правото от Шенген, като последните примери за това са съобщението на Комисията от 27 септември 2017 г. и резолюцията на Парламента от 30 май 2018 г.

Станишев предупреди, че отлагането на решението за приемане на България и Румъния създава изкуствено разделение в ЕС и допринася за възхода на популизма и национализма в цяла Европа.

"Спирането на членството на България в Шенген е опит за създаване на Европа на две скорости – не въз основата на суверенно решение на дадена държава членка да се присъедини или не към дадено европейско решение, а въз основата на наложена отвън политика. Време е лидерите на определени държави членки да осъзнаят, че Европейският съюз е един за всички, и че правилата важат за всички нас по еднакъв начин. Време е да спрат да нарушават законите, когато така е по-удобно за тях, а после да порицават другите, че не спазвали европейските норми!“, коментира евродепутатът от ГЕРБ, Емил Радев.

Показателно е обаче, че при обсъждането на документа снощи в заседателната зала на парламента отсъстваше представител на Съвета на ЕС.

Източник: vesti.bg
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев