Продължава издирването на атентатора от Страсбург, жертвите са вече 3

...
13.12.2018 / 15:09

Продължава издирването на терориста в Страсбург. Жертви на стрелбата са вече трима души, сред които 60-годишен мъж от Страсбург, както и 45-годишен турист от Тайланд. Ранени при стрелбата са 14 души. Много от тях са в тежко състояние.

В цяла Франция се провежда мащабна полицейска операция по издирването на предполагаемия извършител - 29-годишният Шериф Шекат, разследван за радикален ислям. Във Франция е въведена най-високата степен на опасност от нова терористична атака.

В България не се налага промяна не мерките за сигурност след атентата във Франция. Това обясни вътрешният министър Младен Маринов. Все пак той е поискал да се осигурят повече полицаи на местата, където около Коледа се събират много хора.

Франция предприема още по-сериозни мерки, за да открие най-търсения човек в държавата. Разпространена е снимка и подробна информация. Издирва се мъж, около 1,8 м, с брада и белег на лицето. Властите призовават за съдействие. Предупреждават обаче, че е опасен и разследван за радикален ислям. Напрежението обаче ескалира. През цялата нощ стотици идваха до Коледния базар, за да оставят запалена свещ.

„Страшно е. Сега, когато идвам тук чувството изобщо не е приятно, но правим това за жертвите. Това е нещо, което, трябва да се запомни”, казва Сабина.

Много от хората на площада познават ранените, а някои от тях и жертвите.

„Познавам тези хора, но това няма значение. Нещо ужасно се случи на нашия град и затова съм тук. Изпитвам просто тъга, нищо друго. От много време знаем, че нашият град е мишена, особено по Коледа”, обяснява Скуентин.

Утре отново ще бъде отворен коледният базар в центъра на града.

„Живея от 25 години във Франция, за мен Страсбург е моят втори дом, но трябва да ви кажа. В момента живея в Германия и пътувам всеки ден до Страсбург. Вчера ми трябваха около 3,5 часа, за да се прибера до Германия, а става въпрос за около 13 км”, обясни Христо Христов, който живее в Страсбург.

Христов добави, че има около 4000 души със специални досиета. „Има страшно много конституционни пречки, които не позволяват тези хора да бъдат вкарани в затвора. Тя трябва да бъдат хванати, когато преминават в действие, което е абсолютно трудно. Самият атентатор е бил посетен от полицията на 11 декември, но той вече не е бил там и по всяка вероятност се е подготвял да действа", уточни той.

Днес всички училища, спорни и културни зали в града ще бъдат отворени.

„Вчера имаше специална препоръка от общината децата, които могат да останат вкъщи, да не ходят на училище. Българското училище провежда част от часовете си в сряда. Хората са в шок. Не могат да осъзнаят и да повярват това, което се е случило. Човешко е в първия момент да изпиташ страх, но всеки се стреми да го прогони, защото това се цели с подобни терористични актове”, каза Лидия, директор на българското училище в Страсбург.

Източник: NOVA
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев