Започва обществена поръчка за газов хъб „Балкан”

Газов хъб
14.12.2018 / 14:09

Започва обществена поръчка за изграждането на необходимата инфраструктура за газов хъб „Балкан” в участъка от турско-българската до българо-сръбската граница. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.

Вчера Комисията за енергийно и водно регулиране е публикувала доклад, който съдържа подробно описание на процедурата и има насрочено заседание за 19 декември, когато ще се обсъди започването на третата и ангажираща фаза на проекта за развитие и разширение на газопреносната система на "Булгартрансгаз".

Очаква се КЕВР да излезе с решение до 21 декември 2018 г. Оттогава до 31 януари 2019 г. се предвижда "Булгартрансгаз" да проведе фаза 3 от процедурата "Открит сезон", като паралелно с това на 21 декември 2018 г. ще се обяви и обществената поръчка за реализацията на проекта, поясни енергийният министър.

Създаване на дъщерна компания на "Булгартрансгаз", която ще оперира газовата борса за осигуряване на подходящ пазар за осъществяване на газов хъб "Балкан", ще стане факт до края на 2018 г., добави Петкова, цитирана от БТА.

Следващата седмица се предвижда подписване на споразумение с Централноевропейския газов хъб. Това е компанията, която оперира борсите за търговия с природен газ в Австрия и Чехия.

Споразумението ще съдържа сътрудничество по отношение на правната и регулаторната рамка, обмяна на опит и обучение на персонал.

Източник: bTV
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев