Съдът оправда акушерка, подсъдима за причинена смърт на бебе

Темида
20.12.2018 / 15:23

Апелативният съд във Велико Търново отмени решението на окръжния съд в Ловеч, с което акушерката Нина Байчева беше призната за виновна по повдигнатото и обвинение за причинена смърт на бебе и осъдена на две години условно.

Търновският съд обаче признава подсъдимата Байчева за невинна по обвинението, че на 22 април 2015 г. в болницата в Тетевен поради немарливо изпълнение на професията си при водене на раждането на бременната Наташка Г., е нарушила Закона за здравето, въвела вътрешно лекарствен продукт с по-голяма от необходимата концентрация, като с това ускорила самото раждане, а след това и не проследила състоянието на родилката.

Подссъдимата е обвинена от прокуратурата в извършването на тези две нарушения, вследствие на които според държавното обвинение е настъпил вредоносния резултат, смъртта на бебето. По делото са назначени две седморни съдебна съдебно – медицинска експертизи, приети от съда. На базата на резултатите на вещите лица, апелативните съдии признават акушерката за невинна по така повдигнатите и обвинения. Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд, съобщи "Монитор".

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев