Предмети от социализма показва изложба на етнографския музей на БАН

Радио от социализма
31.12.2018 / 10:03

Над 1000 предмета от периода на социализма попълват сбирката на етнографския музей на БАН. Кампанията за събирането на вещите беше обявена в началото на май. Идеята е да се документира битът и традициите преди 1989 година, посочва NOVA.

Евгени Петрусенско е от редовните дарители на Етнографския музей. Той дарява личната са кинокамера и снимачна техника. Колекцията попълва и радио „Байкал”, донесено от друг дарител. Историята на предметите и дарителите се записва. Сред картотекираните е и пишеща машина, с клавиатура на гръцки.

„Господинът, който ни я дари, се е редил цял ден на опашка за нея и когато е дошъл неговия ред, не са останали машини с български букви на клавиатурата. Решил е все пак да вземе тази, с идеята после да бъдат сменени бутоните. След това остава неизползвана”, заяви Васил Балтаджиев от Етнографския музей към БАН.

Колекцията на музея попълва и апарат за ловене на бримки на чоропогащници.

Предмети от социализма има и в действащата изложба "Времена и хора”. Дарителската кампания за вещи, произведени преди 89-та, няма краен срок. В действащата сбирка "Времена и хора"също има такива.

Посетителите на изложбата могат да си направят снимка за спомен с предметите.

Източник: nova.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев