НИМХ ще работи по темата за замърсяването на въздуха

Проф. Христомир Брънзов
03.01.2019 / 13:48

Кое повече замърсява въздуха - транспортът или битовото горене, това ще определят от Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който от 1 януари премина към Министерството на образованието и науката (МОН). Служителите в него ще могат да изчисляват и точния процент на замърсяването, което навлиза отвън към София, чрез пренос на въздух. Това каза зам.-директорът на Института проф. Христомир Брънзов след среща с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Данните ще се събират в рамките на проекти по инициатива на Столичната община с подкрепата на просветното ведомство, заяви проф. Брънзов.

"Има методи и възможности, с които могат да се определят еднозначно кой от двата източника е приоритетен. Другата тема е замърсяването отвън на града. В София има и такова замърсяване от преноса извън града. Колебаят се в момента оценките между 10 и 50%, което е голяма разлика. С един такъв проект тази нееднозначност може да се стесни. Тогава можем да оценим какво е замърсяването от самия град и какво замърсяването, което идва от вън", обясни зам.-директорът на Института.

Работата по проектите вече започва, но първите резултати се очакват след година.

"Има експериментална част, защото трябва да се вземе достатъчно количество проби, за да се прецени източникът какъв е. Вероятно около една година ще трябва да може точно да се диференцира кое от къде идва и за какво е", поясни проф. Брънзов. Ще бъдат усъвършенствани и предупредителните системи за наводнения.

Метеорологичният институт, който от началото на тази година официално премина под ръководството на просветното министерство, може да функционира нормално, няма разлика в дейността му от 31 декември и 1 януари, увери след срещата с негови представители министърът на образованието Красимир Вълчев. По думите му остава да се уточнят няколко имота, които досега не са се ползвали нито от НИМХ, нито от БАН.

Основната функция на Института е хидрометеорологичното обслужване и постоянните наблюдения, но за да се осъществява пълноценно, е необходимо извършването и на научна дейност, затова тя ще бъде запазена. Запазен е статутът му на научна организация. 12 души от стария институт са останали в структурата на БАН от общо над 700 служители на НИМХ. Останалите са се преместили в новия институт, който премина към Министерството на образованието, уточни още министър Вълчев.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев