НАП взе на прицел 13 000 рискови фирми

НАП
04.01.2019 / 13:47

Националната агенция за приходите започва проверки на фирми, в чиито баланси за 2017 г. има големи материални запаси, спрямо приходите от продажби.

Целта е да се установи дали част стоките са продадени без документи, като не са платени дължимите корпоративен данък и ДДС. Ще бъдат проверявани близо 13 000 дружества. Инспекторите на приходното ведомство ще извършват и инвентаризации на място.

На всички фирми в рисковата категория са изпратени писма в края на миналата година, като те имат възможност в едномесечен срок да извършат доброволна корекция, допълват от НАП.

Продължава и контролната кампания на НАП спрямо фирми с голяма касова наличност. Година след началото на проверките на НАП сумата, налична в касите на дружествата намаля с 5 млрд. лв., като беше отчетено увеличение на данъка върху дивидентите с над 130 млн. лв.

В последния месец обаче при внезапни проверки са открити сериозни нарушения като наличност в касата на 21 лв. при стойност по отчет над 200 000 лв., както и внасяне на средства в деня преди инвентаризацията на касата и изтеглянето им на следващия ден.

И на двете фирми са възложени ревизии за 5 години назад, на стотици други предстоят инвентаризации на касовите наличности, предупреждават от НАП.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС, архив
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев