Петя Аврамова: Системата за е-винетките работи, атаките срещу нея са хакерски и политически

Петя Аврамова
05.01.2019 / 17:44

Системата за електронно таксуване по републиканската пътна мрежа работи. Тестовете минаха без констатиране на дефекти, заяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Дефекти са били отчетени след пускането на системата в реално време от 17 декември, когато е започнала продажбата на е-винетки. Тогава са констатирани проблеми, които са били незабавно докладвани от екипа на тол системата на изпълнителя по договора, уточни Аврамова.

Министърът информира, че е имало и нерегламентирани атаки към системата. Появил се е и софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, който е бил отстранен от изпълнителя в рамките на гаранционния период. Друг отстранен проблем е свързан с актуализирането на винетка след плащане. Отстранен от изпълнителя е бил и проблем с банковите преводи.

Атаките освен хакерски се оказаха и политически. В ГЕРБ проблем с оставките нямаме и това сме го доказали. Проблем имат другите политически партии, каза регионалният министър по повод искането на БСП за министерски оставки заради проблемите с електронните винетки.

Ако оставката ми бъде поискана, аз нямам проблем да я подам, каза министърът в отговор на въпрос. Всеки от нас носи оставката в джоба си и това е най-малкият проблем. Подаването на оставки не мисля, че е най-доброто решение. Ще продължим да работим за надграждане на системата и в кря на януари се очаква пик на приходите. Нашата задача е да въведем тази справедлива система, да събираме приходи и да ремонтираме пътищата в България, заяви Аврамова. Въпреки хулите и атаките срещу системата, въпреки опитите за извличане на политически дивиденти, искам да кажа, че това е изцяло нова система, която ние ще въведем и ще доведем състоянието ѝ до перфектност, подчерта тя.

Министърът информира, че следващата седмица, след анализ, ще се прецени колко ще е санкцията към избрания изпълнител на системата Kapsch.

Аврамова съобщи, че до момента са продадени 73 000 електронни винетки за над 5 млн. лева. В сравнение със същия период на миналата година събраните средства са от същия порядък. Загуби не са генерирани. Масовите винетки, които се купуват, са за едногодишен период, уточни тя.

Хората могат да купят винетка от апаратите за самотаксуване, специализирания сайт, мобилното приложение, областните пътни управления, мобилен оператор. По етапно започва продаването на е-винетка на касите на EasyPay, като от днес са заработили част от пунктовете. От следващата седмица по етапно започва продажбата в големите вериги бензиностанции и по етапно въвеждане и в "Български пощи". До края на януари хората ще могат да купуват е-винетки в над 4500 точки. До месец това ще може да стане и от около 2000 банкомата, каза регионалният министър.

Аврамова информира, че на граничните пунктове има монтирани апарати за самотаксуване - това са "Олтоманци", "Гюешево", "Капитан Андреево". Монтира се на "Калотина", "Станке Лисичково", "Златарево" и "Кулата". Днес е срокът, до който трябва да приключи монтажът на апаратите на пункта на Дунав мост - Видин, на 6 януари - в "Брегово", "Вършка чука". Сега има монтирани подобни апарати на Дунав мост - Русе, "Кардам", "Дуранкулак". Като цяло до неделя на 13 пункта ще има монтирани автомати.

Регионалният министър съобщи, че на "Калотина" вече има оборудвани и две работни места, където да се продават винетки с плащане в брой. Утре ще има продажба в брой на "Кулата", а на 7 януари на Дунав мост - Русе и на "Капитан Андреево".

Министърът каза, че на хората, които са платили за една винетка два пъти, а някои дори и четири пъти, ще им бъдат възстановени средствата, след като подадат заявление в областните пътни управление или в Централното управление на АПИ. Заявленията са в свободен текст с информация за купената винетка и доказателство за покупката.

Петя Аврамова информира също и за нов опит за измама на системата - незаконен софтуер за генериране на фалшиви квитанции за купени винетки.

Източник: novini.bg
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев