Мъжкото хоро в Калофер изиграно по всички правила, надяват се ЮНЕСКО да ги одобри

Мъжко хоро
06.01.2019 / 14:39

За първи път от години мъжкото хоро в Калофер бе изиграно само от местни мъже. Около 150 човека нагазиха в реката, предвождани от местния народен оркестър с тъпани и гайди. Мъжете бяха прегърнати през рамо и пееха народната песен "Залюбила е Василка". Точно това бе желанието на кмета на Калофер Румен Стоянов, който още през декември призова мъжете от други краища на страната да не развалят ритуала. Основната причина естествено е кандидатстването пред ЮНЕСКО за вписването на леденото хоро в световната листа за нематериалното културно богатство – идея, за която Монитор писа първи още преди 3 години.

Традицията в Калофер е кръстът да бъде "хванат" от най-малкия участник в хорото. Тази година това бе 8-годишният Кристиян, който бе в реката на раменете на своя по-голям батко. Възрастен мъж от хорото улови кръста, хвърлен от отец Димитър и го подаде на Кристиян, какъвто е ритуалът в града на Ботев.

Точно 10 минути преди 8 часа на 6 януари в река Тунджа нагазиха около 150 -200 мъже от Калофер. Пред тях вървяха по стара традиция музиканти с тъпани и гайди. Минути по-рано тъпанджията на състава мина по маршрута на хорото в реката и строши с голяма гега образувалия се 5-сантиметров лед. Ако реката е замръзнала, ледът предвещава здрава и плодородна година, вярват местните хора. Чак после в Тунджа влизат мъжете от други градове, които тази година бяха около 500 на брой.

„Мъжкото хоро в Калофер е на най-малко 160 години, каза кметът Румен Стоянов. Той уточни, че във вида, в който е познат в наши дни, се изпълнява от около 30-ина години. По времето на социализма скачането за християнския кръст в река Тунджа е било тотално забранено, но въпреки това местните мъже са продължили с ритуала.

От година на година в града на Ботев се събират все повече и повече гости, които искат да се насладят на уникалния за България ритуал. Хотелите и къщите за гости в Карлово, Калофер и съседните населени места се резервират от лятото на предишната година, а в града обикновено се събират по над 10 000 туристи.

Източник: Монитор
Видео: TrafficNews TV
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев