Осем мездренски села плашат с протест заради проблеми с тока

Ремонт
06.01.2019 / 20:18

Жителите на осем села в Искърското дефиле заплашват с протести заради лошо качество на тока. През последните месеци токът в Зверино гаснел по няколко пъти на ден, разказват местните хора.

„Ако София стане такава дискотека, представяте ли си какво ще стане, но понеже ние сме дивата провинция…”, гневят се хората. Заради проблемите с тока хората изпратили подписка и писма до няколко институции.

„Имало е случаи, в които 6-7 часа са седели хората без захранване”, коментира кметът на Ребърково Петър Петков.

От ЧЕЗ обясниха, че проблемите се появявали изключително при лошо време, обилен сняг и минусови температури, които водят до проблеми с мрежата. До момента били инвестирани 300 хиляди лева , предстои и ремонт на подстанция , която ще осигури и резервно захранване в дефилето.

„От доста време е проблема, направени са задължителни предписания за решаване. 6 месеца е максималният и нормален срок за отстраняване на сериозни проблеми, свързани с много населени места”, посочи Пламен Младеновски от дирекция „Електроенергетика” в КЕВР.

Заради проблема идната сряда е насрочена среща в Министерството на енергетиката. Ако не бъде решен, населението заплашва с протести.

Не е изолиран случай

Именно проблемите с електричеството са били и най-честите оплаквания в комисията за енергийно и водно регулиране през последната година. Ако съдим по жалбите до регулатора, през 2018 г. българите са били най-недоволни от енергодружествата.

Повече от половината от всички оплаквания са свързани именно с електроснабдяването. Следват оплакванията от ВиК услугите и начислените количества вода.

По отношение на тока, най-много са оплакванията за чести прекъсвания на електричеството и за ниско напрежение, което води до проблеми с уредите.

Още снимки от новината

...
...

 

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев