Хората с увреждания ще получават по-висока месечни добавки

Човек с увреждане
06.01.2019 / 21:55

Над 600 000 инвалиди имат право на нова помощ от началото на 2019 г. Размерът й зависи от процента на увреждане и е от 24 до 198 лв. В понеделник обаче, когато започва изплащането на пенсиите за тази година, повече от половината от хората с увреждания ще останат с намалени пари.

От 25 години Тихомир е напълно неподвижен. Мъжът остава прикован на легло след тежка катастрофа. Към пенсията си за инвалидност досега той е получавал и интеграционна добавка от 30 лв. Мъжът вече няма да ги получава. За сметка на това ще има право на нов вид месечна помощ, която ще бъде и в по-голям размер.

Проблемът е, че по-високата месечна добавка ще бъде преведена в средата на февруари. Тя ще се превежда от Агенцията за социално подпомагане. Според Тихомир това забавяне е можело да бъде избегнато.

Новата месечна помощ ще е между 24 и 198 лв. Тя ще зависи от степента на увреждане и линията на бедност, която през тази година е 348 лв. За да получават новата финансова помощ, хората, които досега не са вземали интеграционни добавки, ще трябва да подадат заявление до края на март в Агенцията за социално подпомагане.

Източник: NOVA
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев