Събират подписи Синята зона във Варна да работи в събота и неделя

...
07.01.2019 / 16:51

Подписки, с които се иска разширяване на Синята зона, а също и удължаване на нейното работно време, са внесени в община Варна, съобщи кметът на града Иван Портних.

Живеещите в центъра варненци, които в началото на реализирането на идеята тръпнеха пред неизвестността, сега са категорични, че Синята зона е въвела ред при паркирането на автомобилите. Едно от основните искания сега е въведената миналата година зона за платено спиране в центъра, вече да не важи само за работните дни, а да включва и събота и неделя.

Кметът коментира, че в това има смисъл, особено през летния сезон, когато градът се задъхва от големия автомобилен трафик. Затова Портних отчете Синята зона като една от мерките в града, която е посрещната с одобрение от гражданите и има вече видимо реализиран успех. Допълнителен знак за това е и факта, че живеещи в съседство с нея пишат до общината с искане тя да бъде разширена.

На среща с медиите кметът на Варна отчете и други важни постижения за града през миналата година, като посочи и новите приоритети през тази. „Варна е място с високо качество на живот, като показателите са два - безработицата е паднала до рекордно ниските 2,8 %, а освен това градът е един от малкото в страната с ръст на раждаемостта.

Сред основанията за оптимизъм е и новият местен бюджет, които е 475 млн. лева - рекорд за града“, каза още варнеския кмет.

Той посочи още, че не е необходимо хората да си купуват винетки, за да се движат по пътните отсечки до „Златни пясъци“, Летище Варна и до селата Казашко, Тополи, Звездица и Константиново. Постигната е договореност с Агенция „Пътна инфраструктура” те да бъдат изключени от списъка с пътища, за преминаването по които е нужна винетка.

„Проблемът стои отдавна. Това е била актуaлнa тема през всички тези години. Тези пътища попадат в обхвата на Общия устройствен план на Варна. Разумно е да бъдат изключени от републиканската пътна мрежа“, изтъкна кметът. Община Варна ще поеме стопанисването, но прехвърлянето ще стане след приключване на ремонтите, които се извършват в момента на някои от посочените отсечки. Нужните средства са във възможностите на Общината и няма да затруднят генерално бюджета, увери Портних.

Ако зимата е благосклонна, новата част на бул. „Левски”, койтое най-големия инфраструктурен проект за града през последнит години, може да бъде завършена и пусната в експлоатация през втората половина на април, обяви още кметът. Той увери, че строителните дейности по всички участъци в момента се извършват активно.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев