След заседание на Тристранния съвет: Отлагат закона за горивата с шест месеца

...
08.01.2019 / 19:45

Тричасово драматично извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) заради драстичния скок в цената на тока за индустрията, с участието на почти половината министри от кабинета, синдикати и работодатели. По искане на бизнеса беше обсъден и спорният закон за горивата, заради който малките търговци на бензин, дизел и газ за бита заплашиха с безсрочен протест.

Новината, която дойде след заседанието е, че спорният закон за горивата ще бъде отложен с шест месеца. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов. Той ще направи предложението за отлагане на текстовете утре по време на заседанието на МС.

Промяната идва след като вчера малките търговци на горива заплашиха с протест на "жълтите жилетки" и в България, и поискаха отмяна на закона, сезиране на ВАС, КС и дори се оплакаха в Брюксел. От своя страна, министърът на икономиката даде пример защо нормативните текстове се нуждаят от ремонт.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Ще дам пример в минния сектор, където в момента текстовете на закона трябва да доведат до това, че машините, които работят долу в галериите, да се разглобят, да се сглобят отвън, да се налее гориво, отново да се разглобят, да се вкарат отново под земята да работят. Разбирате, че това е недопустимо. Министерство на икономиката ще работи с всички заинтересовани страни да създаде един наистина конкурентен закон.

Заради големите колебания в цената на тока за бизнеса, синдикати и работодатели предупредиха, че това ще повлияе на цените на стоките и услугите, ще доведе до инфлация, задържане на заплатите и до обедняване на населението. Позицията беше изразена от президента на КНСБ Пламен Димитров и от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: КЕВР има и може да има по-активна роля на свободния пазар при обследването или изследването на това кой и как се държи и какво пазарно поведение има при формирането на ценовите нива на електроенергията.

Васил Велев, председател на АИКБ: Текущата ситуация на пазара на електроенергия, която за нас продължава да бъде ненормална... Ръстът на цените спрямо същия период на миналата година на пазарен ден напред е над 50%, няма такъв ръст на пазарите около нас.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: БЕХ и Борсата изготвиха анализ, в който цените, които са в България, на българската борса и цените на съседните регионални борси. Това, което показва анализа е, че цените, които се формират на българската борса, са най-ниски в Европа.

Източник: БНТ
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев