Европейска столица на културата: Как Пловдив се готви за домакинството?

...
11.01.2019 / 10:43

След броени часове Пловдив става официално Европейска столица на културата за 2019 г.

Кулминацията на церемонията по откриването ще бъде в събота, от 19:00 ч. 30-метровата светлинна кула за голямото събитие вече е построена. Тя ще осигури видимост до 360 градуса. Върху конструкцията са монтирани над 350 прожектора и 10 огромни лед екрана. На сцената ще се качат повече от 1500 артисти, сред които големите български музиканти Валя Балканска и Теодоси Спасов, много гайдари и кукери.

Със заповед на кмета Иван Тотев се забранява използването на дронове. От МВР нямат данни за заплахи за терористични актове. На всички възлови кръстовища ще има мобилни екипи, които ще следят за безопасността.

Около внушителната кула ще има 23 пропускателни пункта. Няма да се допускат хора във видимо нетрезво състояние или носещи обемни багажи, каза в ефира на "Здравей, България" изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019” Кирил Вълчев. В името на комфорта на присъстващите ще бъдат раздавани одеяла и шалове с логото на Европейската столица на културата.

Очаква се над 50 000 гости да присъстват на официалното откриване, а над 500 ще са събитията, които още от сега организаторите са включили в културния календар.

Някои от туристите са пропътували хиляди километри, за да присъстват на откриването на Европейската столица на културата.

Оказа се обаче, че не всички замислени проекти и мащаби ремонти в града под тепетата са завършени.

"Реконструкцията на централния площад не е проект, който е включен в Европейска столица на културата. Недовършени са 4-5% от територията на централната градска част, които ще бъдат ремонтирани напълно до два месеца. Културното събитие е едно начало на промяната на града, която ще продължи още десетки години", коментира кметът на Пловдив Иван Тотев.

Източник: NOVA
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев