Патова ситуация в Брюксел по „Мобилност“, решават на 21 януари

...
11.01.2019 / 12:39

Положението по пакета „Мобилност“ в Брюксел стигна до патова ситуация. На заседанието на Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент бяха отхвърлени предложенията, както на нашите евродепутати за компромис, така и на докладчиците по пакета. Единственото прието бе това на немския евродепутат Исмаил Ертуг, предвиждащо камионите да се връщат на всеки четири седмици. То обаче вече беше отхвърлено от Съвета на министрите.

Заради създалото се положение се свика спешно заседание на координаторите на комисията, стана ясно от изявление на шефа й Карима Дели. То се състоя по-късно днес. На него трябваше да се реши, кое от пакета и дали изобщо самият пакет ще влезе за гласуване в пленарната зала на Европейския парламент. Въпросното решение обаче се отложи за 21 януари.

Принципно вариантите са 3. За гласуване да влезе само приетият текст, да влязат всички, в това число и отхвърлените, или пакетът да бъде върнат за преработка. На заседанието на комисията присъства транспортният министър Росен Желязков, който след това коментира случилото се като успех за страната ни: „Заради представителите от Литва, Латвия, Полша, Ирландия, Малта, Румъния, Унгария и България беше постигнат успех при гласуването в транспортна комисия на ЕП, което предшества гласуването в ЕП. Постигна се следното, бяха предадени новини, напомнящи алегорията „не било компоти, а компютри“. Пакет „Мобилност“ се състои от три доклада: по един за командировките, кабината и каботажа. Първите два не получиха необходимите гласове, а третият за каботажа вече беше отхвърлен от Съвета на министрите. Тоест тези предложения не са приети, а отхвърлени. Ние ще изискаме от политическите групи целият пакет "Мобилност" да не влиза на гласуване в ЕП.“ По думите му, създалата се в момента ситуация е безпрецедентен случай на блокиране на законодателни предложения. На самото гласуване в комисията пък единственият ни представител там – Петър Курумбашев е бил с жълта жилетка по време на гласуването в ЕП,каза Желязков.

„Срещата на координаторите завърши с фиаско и няма никакво решение за последваща процедура по отношение на пакета „Мобилност“, отбеляза полският министър на инстраструктурата и строителството Анджей Адамчик. „Това показва съществуващото разделение между евродепутатите по предложените компромиси. Не можем да приемем ситуация, в която общоевропейски правила да засягат негативното превозвачите от България, Полша, Литва, Унгария и също превозвачите, които са от периферните страни на ЕС. Тази липса на консенсус в ЕП доказва разделението и ние трябва да положим усилия, за да осигурим нормални условия и правила, които са благоприятни за икономиката“, допълни Адамчик. Той съобщи също че са започнати съвместни действия, в които участват също и транспортните министри на Литва и Унгария, с цел постигането на добри решения в тази област. Полският министър специално отбеляза, че с българския си колега потвърждават, че трябва да има добри правила за превозвачите от всички страни членки, а не само за превозвачите от избрани страни.

Малко по-рано стана ясно, че Комисията по транспорт в ЕП отхвърли поискания от България компромисен вариант за пакета „Мобилност”. Информацията за "Монитор" потвърди евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк. Самото обсъждане започнало при изключително напрегната обстановка. В сградата бе транспортният министър Росен Желязков, както и по-голямата част от евродепутатите ни. В същото време един от немските евродепутати се появи с призиви "Не на дъмпинга" пред залата, в която след малко ще стартира заседанието.

 

БГ РЕАКЦИИТЕ В БРЮКСЕЛ:

Андрей Новаков: Двете трети от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлени, още нищо не е ясно

„Това, което се знае в парламента е, че нищо не се знае от тук нататък в парламента, нито дали, нито какво ще се гласува. Нито дали този парламент ще се произнесе, което считам, че е изключително добре. Вие днес сте основният виновник това да се случи“, заяви Андрей Новаков пред протестиращите. „Вие бяхте този екстра глас вътре. Вие сте тези, които наклониха везните и направихте така, че 2 от три доклада да паднат. Вие сте победителите, вие сте виновни това нещо да се случи, вие го извоювахте, вие ни помогнахте, вие не се отказахте, вие стояхте до нас, вие не се изплашихте. Показахте, че не могат да ни запушат устата, че понякога едно плюс едно значи три. Това го показахте вие“, допълни той.

Петър Курумбашев: Днес българските евродепутати играхме „мача“ като домакини, въпреки че бяхме малцинство, защото протестът ни накара да се чувстваме на родна земя.

„Положението в ЕС е „сит на гладен вяра няма“. Това, което се случи днес, е, че два доклада не са гласувани, а ние сме се разбрали, че всичките могат да се гласуват само заедно в пленарна зала“, заяви Курумбашев и посочи, че няма правно основание тези доклади да се разглеждат в пленарна зала. „Следващото нещо, което направихме днес заедно с румънците, поляците и испанците, е това, което го пише на трибуната на Народното събрание – „Съединението прави силата“, най-после да бъде показано. Ние го показахме днес в Европейския парламент“, заяви Курумбашев. „Ние днес играхме този мач като домакини, въпреки че бяхме малцинство. Защото с този протест ни накарахте да се чувстваме на родна земя“, каза още той.

Обща позиция на българските представители в Европейския парламент след проведеното гласуване в Комисията по транспорт и туризъм по Пакет „Мобилност“:

Днес, в Комисията по транспорт на Европейския парламент два от трите доклада бяха отхвърлени, което беше ясен знак от държавите от Централна и Източна Европа на държавите от т.нар. „Пътен алианс“, че арогантното поведение и налагане на решения не е начинът, по който трябва да функционира съюзът. Нещо повече, очевидно, че настоящия парламент няма съгласие за приемане на работещи решение.

Това гласуване показа, че компромис по предложените текстове от ЕК, както и последните компромисни предложения, предложени от докладчиците не могат да бъдат приети. Опитът от страна на ЕК и група държави членки да прокарат явно протекционистки мерки постига единствено разделение. Този опит беше на път да постави началото на края на Европейския съюз, но не успя. Ние, като представители на ЕП за пореден път показахме, че когато сме обединени може да защитим достойно българския национален интерес.

Ние не допуснахме Комисията по транспорт да приеме цялостно решение по Пакета „Мобилност“. За нас е недопустимо при положение, че са отхвърлени две от трите предложения, този въпрос да се поставя на разглеждане в пленарна зала. Очакваме всички институции в България да продължат своите усилия в подкрепа в тази битка за отстояване на нашите национални интереси.

Благодарим на българските, полските, румънските и латвийски превозвачи и транспортни работници, народни представители, министрите на транспорта на България, Полша и Литва, които създадоха неповторима атмосфера пред Европейския парламент и накараха да се почувстваме на родна земя. Така защитиха достойнството си на равноправни членове на ЕС, правото си на труд, конкуренция и свободен пазар. Днес показахме, че „Съединението прави силата“.

Росен Желязков: Комисията по транспорта в ЕП отхвърли командироването и почивката в кабината.

Темите за командироването и за прекарването на почивката в кабината са отхвърлени от Комисията от транспорта в ЕП, коментира днешното гласуване на пакета "Мобилност" в ЕП пред журналисти в Брюксел транспортният министър Росен Желязков.

„В Европейския парламент се разглеждат предложения на Европейската комисия и тези предложения са направени в три доклада. И всеки доклад си има докладчик. Тези три теми са в пакет „Мобилност“, като две от тях са отхвърлени – т.е. те не получиха необходимите гласове да бъдат приети. Това са темите, свързани с командироването и с прекарването на почивката в кабината. Те са съществени за нас и ние не искаме да се случват“, заяви Желязков.

Транспортният министър посочи, че няма как нещо, което Транспортната комисия не е приела, да го докладва на парламента. „И понеже е прието да се разглеждат в пакет, като 2/3 не са приети, няма как да се разгледа“, коментира той.

"Бих казал, че тази ситуация е по-добра от тази, която можеше да бъде. До известна степен е несигурна ситуация, защото няма такъв друг прецедент при гласуване на системни решения тогава, когато са в пакет - една част в елементите в този пакет да не бъдат гласувани и подкрепяни, а само 1/3, както е в случая, да бъде гласувано. Затова и координаторите – т.е. ръководителите по политически признак в Комисията – имат задание, за да се реши дали може да се продължи процедурата към пленарна зала. Има две тенденции – едната е на алианса, който настоява този пакет да бъде приет на всяка цена с всичките рестриктивни за нас условия, а другата е коректна и правилна и такава, за която ще продължим да настояваме заедно с останалите държави – или докладчиците да се оттеглят, или да не се придвижи досието до пленарна зала", допълни Желязков. Той обясни ситуацията така: Може да се направи връзка с нашия парламент – когато един проект не е прегледан от комисия, то той не влиза в пленарна зала, какъвто е и случаят в момента.

Следващата седмица ще се съберат координаторите, защото ако до 1 месец пакетът не бъде внесен в пленарна зала под каквато и да е било форма, тогава в рамките на този парламент, по процедура, няма как да бъде разглеждан. Ако пък влезе, в частта, в която е прието от Транспортна комисия, то в рамките на триалога ще продължим и сме убедени, че ЕК ще ни подкрепи за това, че мярката за връщане на превозното средство е непрофесионална.

Още снимки от новината

...

 

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев