Лавина уби двама души над Банско

Лавина
11.01.2019 / 14:44

Лавина затрупа двама млади сноубордисти в Пирин планина.

Инцидентът е станал днес, около обяд, под връх Тодорка, в посока хижа Бъндерица.

Сигнал за трагедията е подаден в Планинската спасителна служба (ПСС) от други скиори в 11:28 ч. днес. Буквално пред очите им огромната снежна маса се свлякла и затрупала двамата млади мъже по един от улеите под върха.

„Не са имали никакъв шанс в тази голяма лавина, която са подсекли при спускането си“, обясни Христо Григоров, председател на Българския червен кръст.

В момента има много навявания от нов сняг. Лавинната опасност е висока, всеки улей крие риск да събуди лавина при спускане, категорични са планинските спасители. Според тях екстремното каране е много опасно в този сезон. Трябва да се спазват правилата. Спасителите и собствениците на ски зоната непрекъснато предупреждават за опасността извън очертанията на пистите, увери Григоров. Той призова сноубордистите да не напускат очертанията на ски зоната.

„Хората не спазват правилата, не спазват указанията, надценяват своите възможности. Вчера излязохме с официално предупреждение до всички - да се внимава, изключително повишена лавинна опасност. Въпреки всичко излизат от пистата, за да карат емоционално и да търсят адреналина. Подсичат лавината, пада и ги затрупва. Ето, млади хора, умрели“, каза Григоров и призова още веднъж:

„Бъдете внимателни! Не търсете адреналина там, където не са пистите! Карайте си по пистите! Спазвайте указанията! Нямаме право да губим повече човешки животи! Стига ни това, което остава по пътищата, хиляди млади хора и дечица загиват. От нас зависи“.

Източник: Дарик
Снимка: ThinkStock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев