Бой за одеяла в Столицата на културата

Пловдив
13.01.2019 / 16:29

Безплатните 30 000 одеяла, шалчета и шапки с логото на „Пловдив 2019” доведоха до мелета в празничната вечер на откриването на Пловдив – Европейска столица на културата. На пунктовете за раздаването им се заформил бой, в който според очевидци, главни действащи лица били възрастни хора.

Те се блъскали и натискали, за да се доберат до рекламните материали. В мелетата имало много малки деца и жени, които се оказали притиснати от тълпата. Доброволците, които трябвало да раздават одеялата на специално обособените пунктове, се принудили да започнат да ги хвърлят върху хората. Срамните сцени били запечатани на видео и снимки, с които пловдивчани в деня след откриването напълниха социалните мрежи.

Основното меле било на пункта за раздаване пред Пощата, където било и най-голямото стълпотворение. „Защо не бе направена по-добра организация за раздаването им? Примерно да ги бяха раздавали на входовете, където имаше полицаи?”, питаха хората. „Голям бой станал за тези одеяла. Резил. Срам и позор. Все едно раздават банани, тези пенсионери ще се избият за одеялата. Все едно си нямат вкъщи”, коментираха свидетели на грозните сцени. „Представете си да бяха раздавали олекотени завивки”, се кодошеха други. „Такава агресия от пенсионерите не съм виждала. Тълпата започна да скандира, че си иска одеялата и доброволците започнаха да ги хвърлят”, разказва жена, която е видяла с очите си случващото се. „Беше наистина много гадно. На една жена й счупиха очилата. На мъж му изчезна маратонката. Имаше притиснати от тълпата много деца”, продължават с разказите си очевидците на мелето.

Масовите критики продължиха и за начина на откриване на Европейската столица на културата. Най-доволни са били само тези, които са били в близост с кулата и са можели да наблюдават всички подробности на спектакъла „Ние сме всички цветове”. Всички останали, които са били на повече от 100 метра, твърдят, че нито са виждали, нито са чували добре какво се случва на сцената.

Най-големите критики за проявата обаче бяха свързани с 3-те милиона лева, които бяха налети в кулата и откриването. То бе сравнявано с рецитал от близкото соц.минало, именно защото на по-отдалечените от кулата позиции не се е чувало, а и виждало почти нищо. „3 милиона за сцена, вместо да реставрират тютюневите складове”, се ядосва друг пловдивчанин. Колко точно хиляди са присъствали на спектакъла, анонсиран, като грандиозен, не е много ясно. Официална статистика липсва, но според униформени, които имат опит с охрана на протести и други масови мероприятия, на откриващата церемония не е имало повече от 15 000 души.

Спектакълът „Ние сме всички цветове” бе открит с изпълнение на Теодосий Спасов, след който последваха официалните речи. На сцените на кулата се качиха 1500 доброволци, сред които 200 кукери, ансамбъл „Тракия”, от чието изпълнение почти нищо не се видя, въпреки големите екрани над сцената. В откриването участваха с рецитация и ученици от Гимназия за сценични кадри, АМТИ, хористи от пловдивските храмове и 20-ина гайдари. Спектакълът бе закрит от великата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, като на фона на тяхното изпълнение на „Излел е Дельо Хайдутин”, започна зарята. Тя бе 5-минутна и приключи точно в 20:00 часа, когато свърши и самото откриване на Европейската столица на културата. След това на кулата, която наистина блестеше в светлини, се качи ди джеят Шилер, който започна да пуска електронна музика.

Излизането от охраняваната зона също не мина без проблеми. Хиляди искаха по едно и също време да напуснат мястото и да се придвижат или към огненото шоу на Пеещите фонтани, или към домовете си.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев