11 помилвани затворници за 2 години

Илияна Йотова
15.01.2019 / 18:54

Над 380 осъдени са поискали помилване през миналата година. Това съобщи пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова. По всички молби, с изключение на 4, вече има произнасяне, а от 2017 до момента са помилвани едва 11 души. Като тревожна тенденция от комисията по помилванията отчитат факта, че голяма част от хората, които искат помилване, вече са се възползвали от процедурата за съкратено съдебно следствие и присъдите им са били редуцирани. Освен това експертите от комисията коментираха, че при тях попадат все повече случаи на домашно насилие или престъпления, извършени от малолетни.

По думите на вицепрезидента Илияна Йотова комисията разглежда сериозен брой случаи на осъдени, които всеки месец пишат молба с настояване да получат помилване.

Много от хората смятат, че им се дължи такова, ако някой друг осъден със сходни характеристики вече го е получил. Йотова открои голям процент от случаите, свързани с домашно насилие. По думите й 3/4 от осъдените не разбират какъв е проблемът да пребиеш жена си и биха го направили пак.

Основно молбите, които постъпват в Комисията по помилванията, са от извършители на дребни престъпления, но повтаряни по 10-15 пъти. Голям процент от тях са с мотив за влошено здравословно състояние, а това е и причината при повечето от 11-те помилвани за последните две години.

Вицепрезидентът обясни, че не малък процент от молителите имат психични отклонения и практиката е, когато те са доказани, помилването да не бъде разрешавано.

Причината - докато са в затвора тези хора получават пълни медицински грижи и имат достъп до скъпо струващи лекарства, за да се поддържа състоянието им. Когато излязат на свобода обаче, това не е така, тъй като масово те са здравно неосигурени. Подробности, както и мотиви за случаите на помилване не се огласяват, но само при един за последните две години, се касае за умишлено тежко престъпление, стана ясно от думите на вицепрезидента.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС, архив
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев