Преговорите за F-16: Дебатът в НС започна с искане за референдум

Народното събрание
16.01.2019 / 13:44

Депутатите обсъждат да дадат мандат за преговори с американското правителство за превъоръжаване с F-16.

Дебатът започна с искане за референдум и размяна на реплики за лобизъм и популизъм.

Поканени бяха президентът и премиерът да присъстват на дебатите, които възлагат отговорността на народните представители да решат въпроса за модернизацията на ВВС.

Депутатите от ГЕРБ са категорични, че с това решение се гарантира бъдещето на авиацията за 40 години напред.

"Трябва да дадем възможност на правителство да излезе от рамката, защото и трите предложения не влизат в рамката", отбеляза Владимир Тошев.

„Без да гледаме на боб и заклинания да правим, ако днес вземем решението, ние ще имаме по-добра цена, която ще влезе в рамката и една цена, която ще ни гарантира бъдещето на авиацията минимум за 40 години”, каза още Владимир Тошев.

ДПС подкрепя решението за водене на преговори, но запита управляващите могат ли да си гарантират политически подкрепата.

"Там където свършва популизмът, започва националната сигурност и там, където започва популизмът - свършва националната сигурност", посочи Мустафа Карадайъ – председател на ДПС.

От БСП са категорично да няма да подкрепят отклоняване от критериите. Депутатите от левицата намекнаха за външен натиск и припомниха за финансовата тежест към данъкоплатците.

„Тук сте на прага на провал – искате да подпишем празен чек в противоречие на решение на народното събрание, което е определило изискванията”, отбеляза Кристиян Вигенин.

Според партията на вицепремиера Каракачанов, след година и половина същите тези държави ще ни предоставят същите самолети на по-висока цена. Всяко отлагане на модернизирането води до увеличаване на цената , посочи министърът на отбраната.

Според НФСБ и „Воля” няма смисъл да се инвестира в самолети.

„Мисля че тези дебати са доста срамни и позорни, и ако Списаревски е свидетел на тези унизителни прения, сигурен съм, че ще се обърне в гроба”, заяви Валери Симеонов.

„Допитахте ли се до тези избиратели, попита лидерът на „Воля” Веселин Марешки.

„Нека не се превръщаме във врачки. НАТО ще продължава да съществува. Днес САЩ не са членове на ЮНЕСКО, утре може да не са член на НАТО”, каза още Марешки.

От „Воля” поискаха референдум по въпроса дали да се дават пари за самолети.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев