На 14 януари почина една от най-изявените пианистки в българското музикално изпълнителско изкуство професор Снежина Гълъбова

Професор Снежина Гълъбова
16.01.2019 / 13:50

На 14 януари почина една от най-изявените пианистки в българското музикално изпълнителско изкуство професор Снежина Гълъбова. Гълъбова е майка на музиканта Иван Лечев. Тя си отиде от този свят на близо 90 години.

Проф. Гълъбова е с голям принос в историята на музикалната култура в България през последните няколко десетилетия, съобщава bTV. Тя е сред най-високо ценените музиканти в България с богата музикална биография. Заедно със съпруга си – прочутият цигулар проф. Боян Лечев, е имала възможност да представя в чужбина изкуството на акомпанятор, на музициращ артист на сцената в камерно дуо.

Стартира развитието си в родния Бургас, а в Музикалната академия в София учи в класа на проф. Андрей Стоянов. Работи като пианист в радиосъстава „Росна китка“, става и първият щатен пианист в Радиооркестъра на БНР.

Талантът ѝ е оценен още в най-крехка възраст, като редица доказани изпълнители лично са изявили желание да работят с нея. Проф. Гълъбова бе и сред най-уважаваните професори в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Всеки, който иска да си каже последно сбогом с проф. Гълъбова, може да го направи на погребението на 18 януари - петък, в 12:00 часа на Централните софийски гробища.

Снимка: bTV
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев