Автобусни превозвачи готвят безсрочен протест, гневни са на проблемите в сектора

...
16.01.2019 / 14:52

Автобусни превозвачи започват безсрочен ефективен протест на 18 февруари, ако проблемите на сектора не бъдат решени. Този път няма да подреждаме автобуси, а ще спрем превозите в цялата страна, заяви Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Организаторите на недоволството са информирали за намеренията си премиера Бойко Борисов и министрите на транспорта и икономиката. Едно от основните им искания е криминализиране на нерегламентираните превози.

Автобусният бранш настоява ТОЛ системата да отпадне за тях и да пътуват с винетни стикери. Това обяви на пресконференция Георги Милошев, председател на Българска федерация пътнически транспорт (БФПТ).

Заедно с колегите си от още пет транспортни организации - Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, Националния съюз на превозвачите, Корпорация на автомобилните превозвачи и Националното сдружение на автобусните превозвачи те поставиха основните проблеми в бранша и заявиха, че ако исканията по тях не бъдат спазени, ще организират масов протест на превозвачите в цялата страна на 18 февруари.

В това решение браншът бил обединен и протестът няма да е антиправителствен, подчерта председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Основният аргумент против ТОЛ системата е, че четири месеца преди стартирането й превозвачите нямат яснота за това колко ще им струва и как ще се отрази на крайната цена за потребителите. Договорите за обществен превоз са сключени основно по реда на ЗОП и са с фиксирана цена до края на изпълнението им, което не подлежи на промяна, посочи Милошев.

При непредвиден разход за плащане на ТОЛ системата изцяло ще се нарушат клаузите по изпълнение на сключените договори. "ТОЛ системата ни поставя под въпросителен знак - какво ще плащаме от август и на чий гръб ще бъде цената на билета", попита председателят на БФПТ Георги Милошев.

Автобусните превозвачи заявиха още, че е крайно време нерегламентираният превоз, от който държавата годишно губи по 300 млн. лева, да бъде криминализиран. Те припомниха, че в България се движат около 3000 осемместни микробуса, които се водят леки автомобили. Години наред същите автобуси извършват нерегламентиран превоз, въпреки че това е известно на всички институции по места. Макар че много пъти сме сезирали НАП от две години, до ден днешен няма резултат, дори отговор, казаха превозвачите и припомниха, че през последните 4 години има над 60 жертви от дейността на тези нелегални микробуси в цяла Европа.

Държавата всеки път абдикира от проблема с нерегламентирания превоз, който е обхванал 70 на сто от обществените превози на пътници в страната, каза Магдалена Милтенова.

Друг сериозен проблем на бранша е недофинансирането на сектора, което е в огромните размери - от 50-60 на сто за последните две години. В резултат на това повече от 60 български общини са без превозвачи. Общините не заделят никакви средства от бюджетите си за финансиране на бранша, а в същото време превозвачите са задължени да издават билети с намаление, а ако не го правят, глобата е 1500 лева.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев