БСП: Без социални помощи за семейства, в които детето не ходи на училище до 16 години

Корнелия Нинова
18.01.2019 / 16:53

БСП предлага да се спрат всички социални помощи на семейства, в които дете не ходи на училище до 16-годишна възраст. Социалистите обвиниха управляващите в провал в политиката за интерграцията на ромите. Малко след позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова в парламента дойде образователния министър Красимир Вълчев, за да й отговори.

„Предлагаме да отпадне принципът - парите следват ученика - и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. Заради тази политика директорите на училищата са принудени да водят по списък на училище деца, които не ходят, за да могат да си спасят училището и бюджета. Предлагаме да се разшири тази мярка и да се спират всички социални помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст, което е задължително по образование. Тези социални помощи са няколко вида - месечни, еднократни, енергийни помощи, безплатен транспорт, помощи за наеми и т.н.“, заяви лидерът на БСП.

„Но точно БСП предложи предоставянето на безусловни семейни помощи на входа на втори, трети и четвърти клас. Това имах предвид, като казах, че те не разбират, че проблемът не е толкова и само социално-икономически, колкото социално-културен. За справянето с това предизвикателство разчитаме на всички тези хора. Затова и сме заложили на учители, защото те са тези, които ежедневно полагат усилията“, допълни той.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев