Режат "летящите" професори за акредитация на вузовете

Студенти
19.01.2019 / 13:30

Един преподавател ще може да участва в акредитацията само на един университет. Това ще бъде предложено в промени в Закона за висше образование, обясни образователният министър Красимир Вълчев. Така се цели да бъде прекратена практиката с „летящите“ професори, които поддържат съществуването на едни и същи специалности в няколко университета. Поправките трябва да бъдат внесени и обсъдени в началото на февруари.

Просветният министър обясни, че промените са във връзка с фрагментацията на системата и факта, че едни и същи преподаватели работят в няколко университета. Например студенти по право в СУ „Св. Климент Охридски“ и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, които са обучавани от едни и същи лектори, но те влияят за акредитационната оценка и на двата ВУЗ-а.

В предвижданите промени ще бъде засегнат и периодът, в който се прави програмната акредитация на различните професионални направления.

„Програмната акредитация трябва да се провежда по едно и също време, за да има съпоставимост“, обясни Вълчев. Така всички университети, в които се преподава право, ще бъдат оценявани в един и същ момент.

Към момента, когато получената при акредитацията оценка е „много добра“ или „добра“, се дава акредитация за срок от 6 години, а при „задоволителна“ оценка срокът на акредитацията е 3 години. Молба за нова пък се подава 12 месеца преди датата на изтичане на срока на предходна програмна акредитация. Вълчев уточни още, че програмната акредитация ще стане водеща, а институционална оценка ще бъде притеглена от нея. Ще бъдат очертани и няколко основни показатели, които ще се оценяват - собственост и материално-техническа база, профили и акредитация на академичния състав, както и функционирането на вътрешната система за оценяване на качеството.

Промени ще има и при комисията, която извършва акредитацията, като тя ще се прави от професионални образователни одитори.

„Оценката е зависима от университетите, тъй като се прави от академични лица. Нямаме професионални одитори и оценители в комисиите“, коментира просветният министър. Затова комисиите, които извършват акредитация, трябва да имат поне един външен одитор.

Вълчев обясни, че ще бъде направена и национална карта на висшето образование която да определя профилната и териториалната структура на висшето образование. В съответствие с нея ще се разкриват или не нови професионални направления.

„Картата има за цел да се координират стратегиите на висшите училища“, каза още просветният министър. Той обясни, че тя е свързана и с мораториума за висшето образование. Още октомври Вълчев обяви, че той ще бъде внесен заедно с измененията на Закона за висшето образование и ще включва три основни ограничения – създаване на нови университети, преобразуването на колежи и откриването на нови специалности.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев