Манолова представя петиция против двойния стандарт при храните в Брюксел

Мая Манолова
22.01.2019 / 12:24

Мая Манолова представя петиция на българските граждани против двойния стандарт на храните в Брюксел. Успоредно се разглежда и потребителският пакет в Комисията по вътрешен пазар.

Най-големите разминавания са при детските храни и продуктите за деца и бебета. Има наличие на растителни мазнини, по-малко мляко и какао. Има и по-висока цена.

„Очаквам петицията да остане отворена, за да има механизъм Европейският парламент да следи развитието на процеса до пълната забрана на двойните стандарти при храните, което е една изключително обидна и унизителна практика за европейските граждани”, коментира по-рано днес Манолова.

Омбудсманът изпрати петицията още през октомври 2017 г. По думите й оттогава насам има чувствителен напредък по темата.

Целта е спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните-членки на ЕС. Според Манолова това е не само нарушение на правата на българските граждани, но и на гражданите от Вишеградската четворка, Гърция, Хърватия и Румъния.

За проблема Мая Манолова беше сезирана от майки, които установиха, че техните бебета консумират храни и напитки с по-ниско качество и в пъти по-висока цена. Това провокира Манолова да предприеме редица действия и инициативи за преустановяване на нелоялната търговска практика.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев