50 336 инвалиди подали заявления за финансова подкрепа

Хора с увреждания
22.01.2019 / 13:56

50 336 хора с увреждания са подали заявления до Агенцията за социално подпомагане за новата финансова подкрепа, отчете социалният министър Бисер Петков. Помощта се отпуска от началото на тази година и заменя интеграционните добавки.

Инвалидизираните пенсионери също ще взимат финансовата подкрепа вместо инвалидната четвъртинка (25% от социалната пенсия), която получаваха до края на 2018г. Тя вече няма да бъде изплащана от осигурителния институт, а от Агенцията за социално подпомагане. От подкрепата могат да се възползват всички пълнолетни инвалиди или това означава над 600 000 българи. За да получат финансовата подкрепа тези, които до момента не са получавали интеграционни добавки, трябва да подадат заявления до Агенцията за социално подпомагане. Това трябва да се случи не по-късно от 31 март. Помощта е процент от линията на бедност и зависи от степента на увреждане.

Бисер Петков увери, че всички ще получат финансова подкрепа, като тези чиято сума, получавана до края на 2018г. е по-благоприятна ще бъде запазена. Изплащането ще става по избран от лицето начин-по банков път или през пощенските клонове. „В най-лошия случай подкрепата ще е със 134 лева повече. Не приемам да се обвинява администрацията за безхаберие, за мудност и бойкот", изтъкна социалният министър, в отговор на думите на омбудсмана Мая Манолова, че администрацията бламира реформата за хората с уврежданията.“.

По повод информацията за фалшивите телкове, която оповести вчера прокуратурата, Петков каза, че очаква акцията срещу ТЕЛК-мафията да подейства дисциплиниращо. Социалният министър допълни още, че е предупреждавал за нередности в системата с инвалидните пенсии и е предлагал нейната корекция още през 2017. Тогава Бисер Петков внесе концепция, но не получил нито политическа подкрепа в парламента, нито от организациите на хората с увреждания. „Имаше реакция, че ще бъдат отнети инвалидните пенсии и това предизвика промяна. Тръгна се в другата посока", припомни Бисер Петков. Той допълни още, че всяка една система, колкото и да е съвършенна при прилагането си може да покаже дефицити или да доведе до злоупотреби.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев