Министерство на здравеопазването подготвя спешни мерки за контрол върху ТЕЛК

ТЕЛК
23.01.2019 / 14:35

Министерството на здравеопазването подготвя мерки за много по-строг контрол върху работата на ТЕЛК-овете. Това съобщи заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева ден, след като заместник-главният прокурор Иван Гешев оповести редица несъответствия между издадените решения на комисии и фактическото състояние на пациентите.

От проверките става ясно, че в някои градове документ за инвалидност е издават срещу 2 000 лева, като в схемата са участвали посредници. В една от проверките дори е установена шивачка, която е с 95% слепота.

По думите на Начева по мерките започва да работи група, която е съставена от здравни експерти и лекари от различни сектори на здравеопазването.

Според председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров посочи, че лекарите в ТЕЛК работят по документи, които идват от различни специализирани кабинети. Той беше категоричен, че промени в издаването на решения трябва да има, но те трябва да се направят така, че работоспособността да е свързана с това дали наистина пациентът може да изпълнява дадена професия и да не е свързана с това дали е болен или здрав.

Има хора, които страдат от определено заболяване, но за дадена работа са на 100% работоспособни, каза д-р Маджаров. Има и немалко такива, които се чувстват като всички останали и искат да работят, а тези, които искат да измамят системата, много държат да бъдат болни и да получат най-високата степен на неработоспособност, добави той.

По думите му трябва да се обърне внимание на истински неработоспособните и те, ако могат и искат, да работят според интересите си, от вкъщи или на работно място.

Твърденията, че има неправомерно издадени решения на ТЕЛК, трябва да се докажат и да влязат в съда, посочи председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев