От февруари изплащат новата финансова помощ за хората с увреждания

Пари
23.01.2019 / 19:26

Първото плащане на новата финансова помощ за хората с увреждания, която влезе в сила от началото на тази година, ще започне на 12 февруари, по банков път, и след 15 февруари чрез пощенските клонове, съобщи социалният министър Бисер Петков, цитиран от Дарик.

Той припомни, че за около 500 000 лица, които до момента са получавали интеграционни добавки по стария закон, не е нужно подаването на заявления за новата помощ. Други над 50 000 души, които не са получавали такива добавки, вече са кандидатствали в Агенцията за социално подпомагане за финансовата помощ по новия закон за хората с увреждания.

По повод призивите за изплащане на помощта за януари през този месец Бисер Петков посочи, че това няма как да се случи, тъй като в рамките на януари се превеждат помощите за декември.

Социалните дирекции ще работят за възможно най-ранно изплащане на новата финансова подкрепа за хората с увреждания, полагаща им се за януари. Това ще стане на 12 или 13 февруари, въпреки че стандартно помощите се изплащат след 15-то число на месеца, следващ месеца, за който се отпуска помощта.

С намален доход през януари остават пенсионерите, които досега са получавали четвъртинката от социалната инвалидна пенсия, и която им беше спряна от началото на годината, припомни Бисер Петков, но уточни, че всички останали ще получат помощите си за декември.

Новата финансова помощ се отпуска за период, равен на срока на валидност на телковото решение, а когато то е пожизнено, срокът е 5 години. До края на март размерът на помощта ще зависи от вида и степента на увреждането, а от началото на април, след изтичане на срока на ТЕЛК, човек ще се явява първо пред комисията за освидетелстване, а след това ще му се прави индивидуална оценка на потребностите, която ще дава право на подпомагане.

“Всяка една система, колкото и да е съвършена, може да има дефицити и злоупотреби при нейното прилагане”, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по повод разследваната от МВР, прокуратурата и НОИ престъпна схема с фалшиви решения на ТЕЛК.

Според Петков, действията на прокуратурата ще “действат дисциплиниращо на всеки, който се опитва да изкара пари” от подобна схема.

Социалният министър припомни, че още през 2017 г. е предложил да бъде променено законодателството, с което да се въведе нова “експертиза за работоспособност”, но идеята му не е получила политическа подкрепа, както и подкрепа от страна на организациите на хората с увреждания.

Източник: elhovo.news
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев