ЕК приканва настоятелно България да приложи правилата за защита на данните

Европейски съюз
24.01.2019 / 14:13

Европейската комисия съобщи, че е решила да изпрати мотивирани становища до България, Кипър, Гърция, Латвия, Холандия, Словения и Испания за неизпълнение на правилата за защита на данните, както и до Чехия и Португалия, за да ги прикани настоятелно да приключат въвеждането на изискванията.

Държавите в ЕС трябваше да приложат правилата до 6 май миналата година. Правилата защитават основното право на гражданите на защита на данните в случаите, когато властите, прилагащи наказателното право, използват лични данни в своята дейност. По правилата на ЕС личните данни на жертвите, свидетелите на престъпления и заподозрените, са надлежно защитени.

Въвеждането на подобна защита на данните улеснява обмена на лични данни за трансграничното сътрудничество в борбата с престъпността и тероризма. Тъй като седемте държави от ЕС не успяха да приложат правилата в националното си законодателство, през юли миналата година ЕК им изпрати официални уведомителни писма. Чехия и Португалия също получиха писма заради частичното прилагане на правилата. Държавите разполагат с два месеца, за да предприемат съответните действия. В противен случай ЕК може да отнесе въпроса до Съда на ЕС, се посочва в съобщението.

Източник: БТА
Източник: thinkstock
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев