„Алфа Рисърч”: 43% от българите прескачат закуската

...
24.01.2019 / 16:19

95% от българите не пропускат вечеря, а 80% обядват задължително, но цели 43% изцяло пропускат сутрешната закуска. Това показват резултатите от социологическо проучване на „Алфа Рисърч” относно хранителните навици на българите.

Сред тези, които не закусват, водещите причини са липсата на глад (54%) или време (30%). Според специалистите това говори за лоши хранителни навици и прекаляване с храната вечер от една страна, а от друга – с подценяване на първото хранене за деня.

Проучването установява, че в сутрешната си закуска българинът е по-скоро традиционалист. Най-голяма част от хората започват деня си сами или със семейството си, като на масата са познатите на поколения филийки, сандвичи, принцеси или тестени закуски. Комбинираме ги със сирене, кашкавал и месен колбас.

78% добавят и чаша кафе към първото си хранене за деня.

Голяма част от българите са наясно с ползите от закуската – 57% я определят като източник на енергия, 52% я свързват със задоволяване на глада, а 36% я асоциират със здраве.

В същото време обаче 80% от закусващите българи не консумират плодове с първото хранене за деня. Според специалистите набавянето на витамини и минерали е важно да се случва сутрин, когато мозъкът се нуждае от енергия.

Част от анкетираните споделят също, че посягат към храна или напитки извън основните хранения – между закуската и обяда и между обяда и вечерята, като повечето определят нуждата от енергия като водеща.

Проучването на „Алфа Рисърч” е съвместно с eдин от най-големите производители на натурални сокове. То е проведено в периода 7-15 ноември 2018 г. сред 1000 души чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев