Петима българи годишно могат да бъдат оперирани във Виенската болница

Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко
25.01.2019 / 14:02

Споразумение за обучение на български лекари в областта на белодробните трансплантации е подписано след среща в Министерски съвет между министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация по гръдна хирургия и белодробни трансплантации.

В края на 2020 година или най-късно в началото на 2021 г. операции ще могат да се правят и у нас. Дотогава по думите на здравния министър всяка година по петима български пациенти ще могат да бъдат оперирани във Виенската болница. Ананиев допълни, че трансплантации могат да започнат веднага, важно е сега да се направи селекция и да се даде възможност на млади хора да бъдат оперирани, стана ясно още от обясненията на министъра.

В болница "Света Екатерина" ще бъдат следени пациентите след направената трансплантация. От своя страна проф. Клепетко отбеляза, че е от съществено значение за едно общество да разбира колко е важно да се даряват органи. "И в миналото сме се опитвали да помогнем на България, Виена има голям опит в обучението на специалисти", допълни той. И потвърди, че до петима български пациенти могат да бъдат приемани в болницата им в рамките на една година. По думите му бройката не е голяма, но е добро начало.

Договорът ни с "Евротрансплант" не е бил прекратен, а не е бил подновен, стана ясно от обясненията на проф. Клепетко.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев