Теменужка Петкова: Язовирите на НЕК имат свободен обем за предстоящото снеготопене

Теменужка Петкова
25.01.2019 / 15:48

Язовирите, стопанисвани от НЕК и нейната фирма "Язовири и Каскади", са в добро състояние. Това включва както язовирните стени, така и хидротехническото им оборудване, обясни в парламента енергийният министър Теменужка Петкова във времето за парламентарен контрол. Тя отговори на въпрос на народните представители Таско Ерменков и Жельо Бойчев относно моментното състояние на язовирите, стопанисвани от Националната електрическа компания.

НЕК стопанисва 19 язовира с национално значение, като "Язовири и Каскади" отговаря за техническата поддръжка на язовирите. Всяка година се правят проби и изпитания и на база на тях се планират производствени програми, посочи Теменужка Петкова.

Всички язовири разполагат с достатъчен обем, който да поеме снеготопенето, каза енергийният министър.

Депутатът от БСП Жельо Бойчев отбеляза, че разполага с информация, според която поддържаните от НЕК язовири са с водни нива под критичното, което не може да се използва за производството на енергия. В отговор Теменужка Петкова заяви, че към момента язовирите са със запълнен капацитет от над 7%, така че не може да се говори за критични нива.

Източник: БТА, БГНЕС
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев