Пловдивска болница затваря 3 отделения, ако протестиращите й сестри напуснат

Медицинска сестра
25.01.2019 / 18:39

Застрашени са от закриване 3 отделения в пловдивската болница „Свети Мина”. До драстичната мярка може да се стигне, ако медицинските сестри в лечебното заведение изпълнят намерението си да напуснат заради ниски заплати.

Капацитетът на детското отделение в болницата е 48 легла. В момента заети са всички, а за децата се грижат две медицински сестри. „Достатъчни ли са 600 лв.? Въобще не са достатъчно – за какво по-напред?”, попита пред камерата на bTV Новините една от тях – Тодорка Караджова, която практикува от 1978 г.

Тя е една от над 30-те сестри, подали едномесечно предизвестие за напускане. Те обаче не подписани от завеждащия отделението д-р Димитрия Милушева.

Заедно с педиатрията, риск да останат без медицински сестри има и за отделеният по хирургия и кардиология. А управителят на болницата д-р Генади Странеджев обясни, че разбира исканията, но не може да ги изпълни.

По-рано през деня сестрите протестираха пред сградата на общината. Оттам обаче обясниха, че увеличаване на възнаграждението не е в техните правомощия. „Със сигурност трябва да бъдат проведени редица разговори. С касата, с управителя на МБАЛ и със синдикатите”, заяви секретарят на общината Ангелина Топчиева.

От общината обясниха още, че на тристранен съвет, предстоящ в понеделник, ще се обсъди казуса с ниското заплащане.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев