Бедствено положение в Смолянско заради снега

Смолян, сняг
26.01.2019 / 09:22

След обявеното частично бедствено положение от страна на общините Смолян и Чепеларе в малките часове на нощта, областният управител на Смолян Недялко Славов обяви бедствено положение за цялата Смолянска област. Областният кризисен щаб активизира аварийния план при обилен снеговалеж.

Причината е усложнената обстановка след обилните снеговалежи в района, заради които десетки населени места в областта останаха без ток, а проходите „Превала“ и „Пампорово“ бяха затворени; проходим на този етап е „Рожен“.

В община Смолян има и населени места без достъп, като Селище и Еленска. В момента приоритет е възстановяването на тока в Мугла, за да може да заработят помпите за водоподаване към курорта Пампорово.

Снощи по пътищата в областта е имало и сериозни „тапи“ от коли, които са продължили около няколко часа, като най-големите са били в района на Пампорово.

Общините Борино и Доспат нямат ток, частично селищата и от община Девин имат проблеми с електричеството. Рано тази сутрин екипи са пробили преспите на Широка поляна, където е аварирал 110 –киловолтов електропровод. В Смолянско е вече и шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов.

На територията на областта има множество паднали дървета, които освен, че затрудняват трафика, създават проблеми и по електропреносната мрежа.

Ски зоните на Пампорово и Чепеларе са затворени, заради проблемите, съобщи кметът на община Чепеларе Славка Чакърова. Няма да се отварят, докато не се разчисти главният път и не се нормализира обстановката. Призовават се всички туристи да не напускат хотелите си.

Източник: Дарик
Снимка: Пресцентър АПИ
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев