Вирусните пневмонии не се лекуват с антибиотик, а в болница

Грип
27.01.2019 / 18:28

Броят на болните от грип тази зима не е по-голям в сравнение с миналата година. В повечето случаи на усложнения след респираторна инфекция обаче се доказва именно наличие на грипния вирус. Това коментира пред Радио София главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Засегнати от епидемията са повече хората в активна и в детската възраст. Почти във всички лечебни заведения, в които има недостиг на легла, заради големия брой болни, са осигурени допълнителни места, където е необходимо - дори отделения. Специалистът съветва при първите симптоми да се приемат антивирусни медикаменти. Децата обаче задължително трябва да бъдат прегледани от лекар.

Специалистът посочи, че спецификата на вируса определят възрастовите групи, които засяга. "Тази грипна епидемия като заболеваемост и като интензитет не много по-различна, дори е малко по-слабо интензивна в сравнение с миналата година, но поради специфичните характеристики на вируса се засягат по-различни възрастови групи. Не, както винаги казваме, хората над 65-годишна възраст, а по-скоро активната и детската възраст", обобщи д-р Кунчев.

"Процентът на усложнения също не е по-висок, но те са сравнително по-тежки, когато става въпрос за засягане на тези нехарактерни групи", поясни той.

По време на епидемия инфекцията е толкова разпространена, че шансът активно живеещите хора да се срещнат с вируса е много голям. Самолечението крие риск за развитие на сериозно усложнение.

Д-р Кунчев все пак препоръчва прием на антивирусни лекарства още при първите симптоми. "Много са ефективни, но приети рано - най-късно до 48-ия час. След това ефектът им е по-слаб", предупреди специалистът. Антивирусните препарати са подходящи и за деца.

Ако състоянието на болния не се подобрява, той трябва да посети лекар. Това е задължително при децата, още при първите симптоми, категоричен е експертът. Д-р Кунчев отново напомни, че не трябва да се приема антибиотик в началото на заболяването.

"Основното заболяване е чисто вирусно-грипно. И пневмониите са грипни, бактериите нямат отношение. Антибиотиците имат приложение, само ако е доказана бактериална супер инфекция. В повечето случаи вирусните пневмонии се лекуват в болница", акцентира той.

Източник: БНР
Снимка: ThinkStock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев