Тъкат килим за папата с българския трикольор

Папа Франциск
28.01.2019 / 10:37

Красив килим с българския трикольор и с цветовете на Ватикана везат в Чипровци. Това ще е единият от подаръците, който ще бъде връчен на папа Франциск при посещението му в община Раковски край Пловдив този май.

В килима ще бъдат втъкана карта с района на Балканите, както и две ръце, държащи земното кълбо. Край тях ще бъде „изписан” текст „Мир на земята” на български и на латински. Подаръкът трябва да бъде готов преди 5 май, когато започва визитата на главата на римокатолическата църква у нас. За да получи последни указания как да бъде посрещнат папата в Раковски, на визита в Рим наскоро бе отец Димитър от градчето край Пловдив. Заедно с папа Франциск ще пътуват около 70 човека: кардинали, журналисти и персонал. На 5 май главата на католическата църква ще бъде в София, където ще му бъде приготвена трибуна за богослужението. В Раковски папата ще посети два храма. В църквата „Пресвето сърце Исусово” ще има литургия и първо причастие, а в „Св. Архангел Михаил” ще има среща с католическата общност.

Предвидено е 200 деца католици да се причестят за първи път в Раковски в присъствието на папата. Няма как всички да приемат светото тайнство от ръката му. Затова най-вероятно с жребий ще бъдат избрани 20-ина деца, които ще имат честта да се докоснат до светия отец. Всички деца обаче се готвят отсега за посещението на папата. В определени дни от седмицата монахини ги събират и заедно учат молитви и песни.

За визитата му в Раковски няма да бъдат майсторени специални тронове. Ще се използват тези, които са били направени през 2002г. за посещението на покойния папа Йоан Павел Втори. През февруари в Раковски се чакат пратеници на Ватикана, които ще дадат допълнителни указания относно посрещането на папа Франциск у нас.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев