Безплатни прегледи за миома на матката започват трите големи АГ болници в София

Болница
29.01.2019 / 16:21

Безплатни прегледи за миома на матката започват трите големи АГ болници в София – Шейново, Майчин дом и Света София. Прегледите ще започнат от 5 февруари и ще продължат един месец. Най-честата причина за отстраняване на матката е именно миомната болест, показва статистиката на медиците, но не винаги операцията е най-адекватното лечение, стана ясно от думите на директорите на лечебните заведения.

Кампанията беше представена в Столична община. Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че София е първата община, която е започнала скринингови програми и до този момент са реализирани четири - за рак на млечната жлеза, за щитовидната жлеза, за рак на простата и за изследвания за белодробни заболявания. Започващата днес програма е пета, отбеляза още кметът.

Ще се правят безплатни прегледи в трите болници, както и консултации за съвременните методи за лечение на миомната болест.

Д-р Гергана Коларова, директор на I САГБАЛ "Св. София" посочи, че кампанията е за жени, които вече имат миома, или са в рискови групи, или имат репродуктивни смущения или затруднения.

Д-р Иван Костов, директор на СБАЛГ "Майчин дом" и инициатор на кампанията, посочи, че скрининговата програма ще е в рамките на един месец. По думите му най-честа причина за операции в гинекологичната област е миомната болест. Той обаче допълни, че не винаги миомата трябва да бъде оперирана.

„Важно е да разясним на жените, че миомата може да бъде лекувана и медикаментозно“, каза той.

Прегледите ще започнат след края на грипната епидемия.

Източник: Дарик
Снимка: ThinkStock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев