Боляри предлагат 16 април да стане национален празник

...
29.01.2019 / 18:40

16 април, когато е Ден на Търновската конституция, да стане национален празник на България. Това предлага инициативен комитет от жители на Велико Търново, начело с кмета на старата столица Даниел Панов.

Местните интелектуалци искат още Търново са получи статут на историческа и културна българска столица.

„Това не е израз на местен патриотизъм. Този статут е символ на значението на Велико Търново в българската държавност и ще бъде почит към нашите предци. Не случайно след Освобождението Търново е считано за вечната столица на България.” Това каза кметът Панов по време на обявяване на инициативите за честването на 16 април и 140 годишнината от приемането на Търновската конституция, които ще се проведат през пролетта под Царевец. На обявяването присъства и председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя обаче обяви, че ако предложението 16 април да стане новият национален празник бъде направено официално, то най-вероятно няма да бъде процедурно прието за тържествата. Иначе тя също отбеляза, че датата на приемането на конституцията е не по-малко важен от тези на Съединението и Независимостта, защото с приемането на основния закон новото Княжесгво България тръгва по самостоятелен път на развитие.

Проявите, свързани с честването на 16 април са много. Една от най-значимите от тях е заседанието на настоящия парламентарен състав в сградата на музея „Възраждане и историческо събрание”, където се е провело заседанието и на Първото Велико народно събрание след Освобождението. Там ще бъде прието оръщение към българския народ за следващите 140 години. председателят на парламента, г-жа Караянчева каза, че се водят разговори във всяко българско училище да има урок по конституция. Ден преди датата 16 април, във Велико Търново ще се проведе и научна конференция, посветена на Търновската конституция и тържествено заседание на Конституционния съд. сред останалите прояви са още: състезания по дебати за ученици и студенти и пътуваща изложба с артефакти и снимки от работата на първите български законотворци.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев