„Галъп”: Българите предпочитат работното място да е близо до дома им

...
30.01.2019 / 13:53

80% от българите смятат, че в големите градове придвижването е все по-трудно. 72% са на мнение, че ако им се наложи да сменят работа, от съществено значение ще е тя да е близо до училища и детски градини. 64% са склонни да съобразяват и работното си място с мястото, където живеят. 71% пък казват, че няма достатъчно места за паркиране. Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл”

На въпрос дали биха съобразили свое ново жилище с мястото на работата си, 62% казват „да“, 33% – „не“, а останалите се колебаят.

 

Градска среда

Данните от проучването сочат още, че 44% се съгласяват с мнението, че тротоарите в тяхното населено място са по-скоро добри, а 52% са на обратното мнение. В София обаче картината е по-критична и близо две трети са недоволни, докато близо една трета са доволни.

Подобна е картината и когато се попита за нашумелите ремонти на площади, улици и други градски пространства - 47% ги одобряват, а 50% не. В София съотношението сочи малко по-критични настроения. В по-големите населени места и столицата живеят и хората, които в по-голяма степен могат да се позволят да пътуват извън България и да сравняват, отчитат социолозите.

 

Снегопочистване

Засега българите намират работата на властите по почистването на снега в населените места за по-скоро ефективна – 58% оценяват позитивно, а 31% негативно. В София снегопочистването се разглежда дори малко по-добре на фона на страната.

 

Проблемът с мръсния въздух

Абсолютно противоположна обаче е картината на мненията, когато стане дума за атмосферния въздух. 92% от софиянци смятат, че има проблем с въздуха, при 53% в страната.

 

Проблемът с ромските гета

Чувствителността на обществото по въпроса с гетата е висока, сочат още данните на „Галъп”. 70% подкрепят действията на Красимир Каракачанов във Войводиново. 25% са „против“, а останалите се колебаят. 85% смятат, че е нужна стратегията, за която Каракачанов говори, за решаване на въпросите с гетата. 12% пък са на обратното мнение.

 

Българските превозвачи

Темата с българските превозвачи се е превърнала в надпартиен въпрос и премиерът Бойко Борисов печели плюс с опита да постигне отстъпки и отлагане на новите регулации – в полза на бизнеса на българските фирми. 17% с против действията му, а останалите се колебаят.

 

Новите изтребители

Мнозинство от 59% подкрепя и критичната позиция на президента Румен Радев заради неспазването на обявената за закупуване на нови изтребители процедура. 29% са „против“, а останалите се колебаят.

Данните на „Галъп интернешънъл” са от бърз телефонен сондаж по специална панелна методика. Проведен е сред 800 души между 24 и 26 януари. Проучването е независимо от външно финансиране.

Още снимки от новината

...

 

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев