Прокурори проверяват Министерство на културата във връзка с твърденията на депутата Елена Йончева за корупционни схеми

Специализирана прокуратура
30.01.2019 / 16:32

Прокурори влязоха в Министерството на културата във връзка с разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров незабавна проверка на твърденията на депутата Елена Йончева за корупционни действия от страна на министъра на културата Боил Банов.

Лично и.д. шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров е там заедно със служители от специализираната прокуратура.

Не е ясно дали министър Боил Банов е бил вътре и дали е бил разпитан, както по-рано днес анонсира говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Освен разпит на Банов разследващите ще трябва да изземат и документите, свързани с договора за ремонта на столичното ларго, заради които започна и тази проверка.

Според Арнаудова в изнесеното от Йончева могат да бъдат разпознати твърдения за "безстопанственост", "престъпление по служба" или корупционно престъпление. След предоставянето му от Йончева прокуратурата ще направи анализ и на записа, на който, според депутатката, се чува гласът на Банов.

Ето как Арнаудова коментира мълчанието на този служител в продължение на три години и какви отговори очакват разследващите от анализа на този запис:

"Тази експертиза първо ще установи какви са думите, които са били използвани и разбира се от кого, в случай че имаме сравнителен материал на глас, тоест тази експертиза ще установи и съдържанието, и авторството на направените изявления в рамките на този разговор. По принцип неподаването на сигнал е укоримо поведение, но не всяко неподаване на сигнал е инкриминирано като престъпление от общ характер", обясни Арнаудова.

Ще бъдат разпитани и други разпознати по гласовете им участници в разговора, добави Румяна Арнаудова.

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев