12 500 нелегални опитали да влязат в България през 2018г.

Дания ще подкрепи България за Шенген, каза при визитата си на българската граница министър Ингер Стьойберг
30.01.2019 / 18:15

12 500 мигранти са се опитали да влязат незаконно в България през миналата година. От тях 4 600 опита за проникване са през българо-гръцката граница, като увеличението е с 6 пъти в сравнение с предходни години. За първи път броят на нелегалните опити за преминаване на границите с Гърция и Турция са почти равни. Това съобщи шефът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков. 842 души са задържани след обмен на данни между България, Турция и Гърция в постоянно действащия тристранен кризисен център на ГКПП Капитан Андреево.

Това стана ясно по време на инспекцията на ГКПП „Капитан Андреево“ на министъра на имиграцията и интеграцията на Кралство Дания Ингер Стьойберг и вътрешния министър Младен Маринов. Според Стьойберг България върши огромна работа в полза на Европа и гарантира сигурността на външна граница на ЕС. „Кралство Дания подкрепя усилията на България да стане част от Шенген“, каза министър Стьойберг.

„Управлението на миграционните процеси е много важно за сигурността на цяла Европа. Нашата цел е да покажем на партньорите от ЕС, че гледаме сериозно на задачата, която България има и охранява надеждно външната граница на ЕС“, подчерта вътрешният министър Младен Маринов.

Двамата министри и служители на Гранична полиция направиха инспекция и на патрулите по граничната бразда с Турция. Датският министър си поговори със смесен българо-полски патрул.

По време на демонстрациите по охраната на границата над гостите прелетя хеликоптер. Министър Стьойберг лично направи контрол на тир с газанализатор, който открива нелегални мигранти в товарните фургони на камионите. Видя и как действат мобилните камери, които откриват хора по пулса на сърцата и излъчваната телесна температура. На самата бразда с Турция министър Маринов докладва резултатите от инспекцията по телефона на премиера Бойко Борисов.

Източник: Монитор
Снимка: Божидар Събев
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев