Жителите на две села от община Раднево се събраха на протест заради разширяването на Мини Марица-Изток

Протест
01.02.2019 / 15:09

Тази сутрин пред парламента се състоя протест на жителите на две села от община Раднево. Хората от с. Бели бряг и с. Трояново са разтревожени, защото домовете им ще бъдат разрушени заради разширяването на "Мини Марица-Изток", съобщава "Дума". Проблемът е, че жилищата на потърпевшите се изкупуват на изключително ниски цени и с тези средства те няма да успеят да си осигурят нови домове. Хората обясниха, че багерите на предприятието копаят на 400 м. от крайните къщи и са принудени да се изселят, но не могат да го направят, заради липсата на адекватна компенсация.

Народните представители от БСП от област Стара Загора Драгомир Стойнев, Георги Гьоков и Донка Симеонова се срещнаха с протестиращите.

Те застанаха зад исканията на хората за справедливи компенсации. Изплащане на жилищата им на база пазарна оценка, при положение, че цените са изключително ниски, не ги удовлетворява по никакъв начин. С тази компенсация те няма как да закупят нови, обясни Драгомир Стойнев. Той добави, че ако народните представители трябва да помогнат със законодателна инициатива, за да отговорят на исканията на хората, ще го направят. Правителството, по думите му, трябва да има планове - как ще се развиват „Мини Марица - изток“, защото предприятието е стратегическо и от него зависи цялата енергетика. В същото време управляващите трябва да отговорят адекватно на исканията на хората. Надяваме се протестиращите да бъдат приети в Министерството на енергетиката днес, за да изложат своите притеснения и пред министъра, каза още Драгомир Стойнев.

За съжаление, община Раднево е отписала селата Бели бряг и Трояново и не отделя никакви средства от концесионната такса на мините за тях, коментира от своя страна Георги Гьоков. От 200 къщи в село Бели бряг са останали само двайсетина неизкупени имота, защото предлаганата сума по никакъв начин не може да удовлетвори хората, каза народният представител Георги Гьоков. Той добави, че жителите на селото настояват да бъдат обезщетени по обективни и справедливи критерии, а не по пазарните цени, които им определят от "Мини Марица-изток".

За всички е ясно, че населеното място ще бъде заличено заради въглищните залежи, но това не трябва да става в ущърб на хората, коментира още народният представител.

Източник: Дума
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев