Госпожа Стихийно бедствие на 97 години

Стоянка Мутафова
02.02.2019 / 19:56

Доайенът на българския театър голямата актрисата Стоянка Мутафова навършва на 2 февруари 97 години. Рожденото име на актриса е Стояна, но е объркано на един театрален афиш и така си остава – Стоянка.

През ноември 2017 година излезе биографичната книга "Добър вечер, столетие мое!", посветена на легендата на българския театър Стоянка Мутафова. Автор на книгата е дъщеря ѝ - Мария Грубешлиева-Муки.

В свое откровение в края на книгата Муки казва, че според нея "всяка поява на Стоянка е едно насърчение за хората. Тя е човек със страшно силен дух".

А Стоянка Мутафова признава: "Не усетих кога се изтърколи моето столетие… Шарено и цветно беше то, наситено с големи събития, с мащабни личности около мен. Винаги го приветствам с "Добър вечер", но е рано да му кажа "Лека нощ"… Имах един кюнец като дете, криех го под леглото, и вечер гледах през него като през телескоп. Бях си набелязала няколко небесни тела и си фантазирах какво ли е там. Баща ми на шега ме наричаше "Пътник между звездите".

Все пак, нещо е останало непостигнато и за Стоянка Мутафова: "Как исках да съм руса и да се нося като пеперуда…", споделя със самоирония актрисата.

И на 96-ия си рожден ден голямата българска актриса ще бъде на сцената на Сатиричния театър. Тя ще играе отново в представлението „Столетие мое”.

„Иска ми се да се срещнем и на стогодишнината ми!“ – с тези думи Стоянка Мутафова се обърна към публиката, която беше изпълнила до краен предел голямата зала на Сатиричния театър в навечерието на рождения й ден през 2017 г., когато легендарната актриса навърши 95 години.

В спектакъла „Столетие мое” актрисата играе възрастна дама, която празнува 100-годишния си рожден ден заедно с дъщеря си, внучката и правнучката си.

Източник: БГНЕС
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев