Агенцията за закрила на детето се самосезира за починалото във варненска болница дете

Документи
05.02.2019 / 15:16

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира по случая с починалото 2-годишно дете във варненската болница, което падна от третия етаж, след като се е промушило през парапета на стълбището.

Това каза директорът на Главна дирекция „Контрол по правата на детето” в Агенцията Камелия Николова.

„Веднага реагирахме, след като се запознахме със случая от публикациите в медиите. От наша страна са предприети своевременни действия за проучване. На първо място дали се касае за оставяне на дете без надзор от страна на родителя, дали се касае за някакъв вид неглижиране и на следващо място, дали от страна на лечебното заведение са предприети необходимите мерки за гарантиране сигурността и безопасността на всички, които са на територията на лечебното заведение, по-специално на децата”, каза Николова.

Николова уточни, че правата и задълженията на родителя са ясно разписани в Конвенцията на ООН за правата на детето. „В нея изрично е регламентирано, че родителите носят първостепенна отговорност за отглеждането и развитието на своите децата, тъй че ангажимент е на родителя, предвид и ниската възраст на детето, да следи по всяко време детето да се чувства сигурно, безопасно и да не се случват такива нелепи инциденти”, заяви тя.

На 3 февруари под ръководството на Районна прокуратура-Варна е започнато досъдебно производство за това, че на стълбите пред родилно отделение в МБАЛ „Св. Анна“ родител е оставил малолетното си дете, намиращо се под родителски грижи, без надзор и достатъчно грижи и с това е създал опасност за неговото физическо развитие - което е престъпление по текстове от Наказателния кодекс.

Източник: БГНЕС
Снимка: ThinkStock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев